Čaputová a slovinský prezident diskutovali o rozšírení EÚ i zmene klímy

Slovinský prezident Borut Pahor a prezidentka SR Zuzana Čaputová označili vzťahy medzi oboma krajinami za vynikajúce. Vyjadrili sa tak po spoločnom štvrtkovom stretnutí v Ľubľane. Diskutovali aj o rozšírení EÚ i nadchádzajúcej konferencii o zmene klímy a zdôraznili úlohu spolupráce pri riešení sociálnych, politických a hospodárskych problémov, informovala agentúra STA.

14.10.2021 19:37
debata (16)

Čaputovej štvrtková oficiálna návšteva Slovinska je podľa Pahora „prejavom vynikajúcich bilaterálnych vzťahov, ktoré sú skutočne priateľské, bez otvorených otázok“. „Aj preto sú hospodárske, kultúrne a medziľudské vzťahy ukážkové,“ povedal slovinský prezident a dodal, že ide o dobrý základ pre budúcu spoluprácu. V podobnom duchu sa vyjadrila aj Čaputová, ktorá označila bilaterálne vzťahy za veľmi dobré a priateľské.

Slovenská prezidentka uviedla, že na stretnutí diskutovali tiež o aktuálnych výzvach, pred ktorými Slovinsko a Slovensko stoja, vrátane riešenia pandémie ochorenia COVID-19. „Pandemická kríza nám ukázala, že v Európskej únii sme spoločne schopní adresnej a veľmi efektívnej spolupráce aj v oblastiach, ktoré majú dosah na každodenný život ľudí,“ napísala na sociálnej sieti.

Čaputová zároveň vyzvala na konkrétne opatrenia na ochranu životného prostredia a želá si, aby konferencia OSN o klimatických zmenách COP26 v Glasgowe priniesla konkrétne záväzky vrátane zníženia emisií a zvýšenia finančných prostriedkov na ekologickú transformáciu.

Slovensko podporuje rozšírenie EÚ o západný Balkán

Témou diskusie bolo aj rozširovanie Európskej únie. Summit EÚ-západný Balkán, ktorý sa konal minulý týždeň v Slovinsku z iniciatívy slovinského predsedníctva v Rade EÚ, partneri vyhodnotili ako úspešný. „Samozrejme sme chceli, aby bola spoločná deklarácia ešte jasnejšia, pokiaľ ide o záväzok EÚ integrovať západný Balkán do bloku nielen skôr alebo neskôr, ale čo najskôr, s cieľom chrániť mier, bezpečnosť a prosperitu, ako aj reformy v tejto časti Európy,“ povedal Pahor.

Čaputová uviedla, že Slovensko podporuje rozšírenie EÚ o západný Balkán, ale zároveň zdôraznila potrebu reforiem v jednotlivých krajinách, zatiaľ čo Únia musí presadzovať politiku otvorených dverí.

Hlavy štátov sa rozprávali tiež o Konferencii o budúcnosti Európy, pričom vyjadrili obavy z nového rozdelenia EÚ na Východ a Západ. „Obaja si myslíme, že v roku 2004 sme vstúpili do EÚ, aby sme mali rovnaký pohľad na hodnoty právneho štátu či slobody médií,“ povedal Pahor. Čaputová zdôraznila, že by sme mali byť lojálni k hodnotám, na ktorých je EÚ založená a rešpektovať zásady právneho štátu.

Čaputová informovala, že na tejto ceste ju sprevádzali aj zástupcovia slovenských krajských miest, ktorí si „prišli so svojimi slovinskými kolegami vymeniť skúsenosti v oblasti udržateľného rozvoja miest či obehovej ekonomiky“.

Okrem stretnutia s prezidentom Pahorom a rokovania s predsedom Národného zhromaždenia Igorom Zorčičom a premiérom Janezom Janšom navštívila slovenská delegácia aj recyklačné centrum v Ľubľane a pozrela si taktiež Triglavský národný park. „Prístup Slovinska k ochrane prírody a k princípom udržateľného turizmu nám totiž môžu byť v mnohom inšpiráciou,“ dodala Čaputová na sociálnej sieti.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Borut Pahor #Zuzana Čaputová