Rakúska prokuratúra žiada zbaviť Kurza imunity

Rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA) požiadala o zrušenie poslaneckej imunity bývalého kancelára Sebastiana Kurza, ktorý v súčasnosti čelí obvineniam z korupcie a úplatkárstva.

15.10.2021 11:21
Sebastian Kurz Foto:
Sebastian Kurz
debata (1)

Podanie žiadosti o vydanie na trestné stíhanie pre agentúru DPA potvrdila samotná WKStA. Rozhodnúť o nej musí na niektorom z nadchádzajúcich zasadnutí rakúsky parlament (Národná rada).

Kým sa parlament k žiadosti prokuratúry nevyjadrí, je vyšetrovanie voči Kurzovi pozastavené, uviedol hovorca WKStA.

Bývalý kancelár, ktorý tvrdí, že sa mieni svojej imunity sám vzdať, zložil vo štvrtok v Národnej rade poslaneckú prísahu. Pred troma dňami bol jednomyseľne zvolený za nového šéfa klubu konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorej je stále predsedom.

Sebastian Kurz Čítajte viac V korupčnej kauze exkancelára Kurza zatkli prvú osobu

Žiadosť o zrušenie Kurzovej imunity privítal poslanecký klub ÖVP s tým, že to umožní vyvrátiť obvinenia voči bývalému kancelárovi.

Voči Kurzovi prebiehajú aktuálne dve vyšetrovania. Prvé sa týka podozrení z krivej výpovede pred parlamentným výborom vyšetrujúcim kauzu Ibiza z roku 2019, ktorá viedla k pádu jeho vlády s pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

Druhé súvisí s tým, že Kurz a okruh jemu blízkych ľudí údajne využili zdroje z rezortu financií na to, aby si pred parlamentnými voľbami v roku 2017 zaistili pozitívne správy v médiách a prikrášlené prieskumy verejnej mienky v prospech ÖVP. WKStA v tejto súvislosti vyšetruje pre podozrenia zo sprenevery a úplatkárstva celkovo desať osôb. Samotný Kurz tieto obvinenia odmieta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz #poslanecká imunita