Vyše sto obetí za týždeň. Afganci zomierajú v mešitách

Výbuchy v šiitskej mešite v juhoafganskom meste Kandahár si v piatok vyžiadali najmenej 47 obetí na životoch a 70 zranených. Vyplýva to z nových informácií agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na zdroje islamistického hnutia Taliban. Podľa afganských úradov bolo pravdepodobné, že počet obetí ďalej porastie.

15.10.2021 12:47 , aktualizované: 21:37
Afganistan výbuch mešita Foto: ,
Ľudia si prezerajú šiitskú mešitu v juhoafganskom meste Kandahár, v ktorej došlo k samovražednému bombovému útoku. 15. 10. 2021
debata (18)

Predchádzajúce správy hovorili o 32 obetiach a 53 zranených, predtým o 15 resp. o siedmich obetiach.

Očitý svedok pre AFP povedal, že počul tri výbuchy – pri hlavnom vchode do mešity, v jej južnej časti a na mieste, kde sa veriaci umývajú. Podľa novinára z AFP bola mešita v čase výbuchu plná. Po explózii prišlo údajne na miesto najmenej 15 záchraniek.

K zodpovednosti za krviprelievanie v mešite Fátimíja v provincii Kandahár sa doposiaľ nikto neprihlásil.

Ďalší očití svedkovia piatkového útoku v Kandaháre uviedli, že došlo k štyrom explóziám, pričom dve boli vnútri mešity a dve vonku. Na piatkových modlitbách sa spravidla zúčastňujú stovky ľudí, pripomína AFP. Mešita Fátimíja je najväčšou mešitou menšinových šiitov v Kandaháre.

„So zármutkom sme sa dozvedeli správu, že v šiitskej mešite v meste Kandahár došlo k výbuchu, kde boli zabití a zranení mnohí naši krajania,“ napísal na Twitteri hovorca tamojšieho ministerstva vnútra. „Špeciálne sily Islamského emirátu (Afganistan) prišli na miesto, aby určili povahu tohto incidentu a postavili páchateľov pred spravodlivosť,“ do­dal.

Krvavý incident sa odohral len týždeň po samovražednom ataku v meste Kundúz na severe Afganistanu, ku ktorému sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát-Chorásán (IS-K) a podľa spravodajského webu Al-Džazíra pri ňom zomrelo 72 osôb. Ďalších najmenej 140 ľudí utrpelo zranenia. Iné zdroje uvádzajú 46 mŕtvych.

Afganistan / Kundúz / Výbuch / Explózia / Čítajte viac Samovražedný atentát v afganskom Kundúze si vyžiadal najmenej 43 mŕtvych
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #výbuch #Kandahár #mešita