Britského poslanca dobodali na stretnutí s voličmi. Krajina je v šoku

Britský konzervatívny poslanec David Amess zomrel potom, čo ho dnes dobodal útočník. Polícia predpokladaného páchateľa činu zadržala, dvadsaťpäťročný muž je podozrivý z vraždy. Útok sa stal krátko po poludní miestneho času (14:05 SELČ) v kostole v Leigh-on-Sea na východ od Londýna pri stretnutí s voličmi v Amessovom volebnom obvode.

15.10.2021 15:41 , aktualizované: 18:38
David Amess Foto: ,
David Amess
debata (70)

Na mieste zasahovala rýchla záchranná služba, obeť útoku sa ale nepodarilo zachrániť, uviedla polícia a dodala, že po nikom ďalšom už nepátra a verejnosť nemusí mať obavy. Ako prvá o napadnutí informovala televízna stanica Sky News.

zväčšiť Kostol v britskom meste Leigh-on-Sea, kde došlo... Foto: SITA/AP, Nick Ansell
amess, útok Kostol v britskom meste Leigh-on-Sea, kde došlo k útoku na Davida Amessa.

K útoku došlo na pravidelnom stretnutí s voličmi v okrsku Southend West, ktorý Amess v parlamente zastupuje od roku 1997. Poslancom bol od roku 1983. Podľa Sky News dosiaľ neidentifikovaný muž prišiel na stretnutie s verejnosťou a Amessa napadol.

Vlajky na sídle premiéra v Downing Street a na parlamentu sú stiahnuté na pol žrde na znak smútku. David Amess „vášnivo veril v túto krajinu a jej budúcnosť. Stratili sme skvelého štátnika, veľmi obľúbeného priateľa a kolegu“, uviedol britský konzervatívny premiér Boris Johnson. „Po takmer 40 rokoch nepretržitej služby ľuďom z Essexu a celej Británie bol zabitý priamo vo svojom okrsku,“ upozornil premiér a pripomenul, že Amess počas svojej kariéry zákonodarca pomohol mnohým ľuďom a presadzoval zákony na ochranu zdravia ľudí i zvierat.

Premiér Johnson sa vyjadril neskôr ako iní politici, pretože sa vracal zo služobnej cesty v Bristole.

Z útoku na dlhoročného poslanca sú zdesení jeho politickí kolegovia i ďalšie osobnosti. Podporu Amessovej rodine vyjadril bývalý konzervatívny premiér David Cameron alebo manželka súčasného premiéra Carrie Johnsonová.

„Hrozná, tragická správa o Davidovi. Bol to obetavý, inteligentný muž a naozajstný poslanec, ktorý prišiel o život, keď slúžil voličom, pre ktorých po celú svoju kariéru neúnavne pracoval,“ napísal na twitteri minister dopravy Grant Shapps.

Matt Hancock, britský exminister zdravotníctva, označil Amessa za nezištného mentora. „Som zničený a v šoku z vraždy Davida Amessa. Bol láskavý a veľmi mu záležalo na Southende. Keď som prišiel do parlamentu, bol mi mentorom. Vždy nezištný a mal čas na kohokoľvek,“ napísal Hancock na facebooku.

„Srdcervúce počuť o smrti Sira Davida Amessa. Slušný človek a rešpektovaný poslanec prišiel o život vo svojej vlastnej komunite pri výkone svojej funkcie,“ napísala na twitteri bývalá šéfka britskej vlády Theressa Mayová s dodatkom, že ide o tragický deň pre britskú demokraciu.

Bývalý líder britskej opozície a labouristickej strany Jeremy Corbyn označil smrť Amessa za šokujúcu. „Nikto by nemal byť v ohrození pri výkone svojej práce,“ napísal na twitteri.

Nigel Farage, bývalý poslanec britského i európskeho parlamentu, označil smrť Amessa za „veľkú ranu pre demokraciu“.

„David bol v Česku vlani, aby bojoval za obyvateľov svojho volebného obvodu uväznených na Pankráci (a po súde nakoniec oslobodenýcg). Jeho odhodlanie bolo hlboko pôsobivé,“ reagoval na twitteri britský veľvyslanec v Prahe Nick Archer.

Amess vstúpil do Konzervatívnej strany vo svojich 16 rokoch a bol v nej dodnes, do svojich 69 rokov. Briti na neho spomínajú ako na láskavého, poctivého a veriaceho človeka. Angažoval sa na ochranu zvierat, bol známy ako milovník psov. Bol ženatý, s manželkou Juliou majú päť detí.

Útočníkovi uľahčil plánovanie

Každý prvý a tretí piatok v mesiaci usporiadal stretnutie s ľuďmi, ktoré zastupuje v parlamente. „Bol srdcom regionálny politik a nemal záujem o funkcie vo vláde,“ povedal o ňom kolega David Garston.

Amess vždy vopred oznamoval, kedy a kde bude a útočníkovi tak značne uľahčil plánovanie činu. Dnešný útok počas stretnutia s verejnosťou v Británii opäť vyvolal otázku bezpečnosti 650 britských zákonodarcov, ktorí zvyčajne nemajú ochranku.

Amess patril k dlhoročným a hlasitým odporcom zotrvania Británie v Európskej únii, zúčastnil sa aj kampane za brexit.

Jo Cox, Jo Coxová, Čítajte viac Zomrel Brit, ktorý sa pokúsil ochrániť zavraždenú poslankyňu

Násilie voči zákonodarcom je v Británii veľmi ojedinelé. Týždeň pred referendom o zotrvaní Británie v EÚ však bola 16. júna 2016 v severo­anglickom meste Birstall neďaleko Leedsu zavraždená britská labouristická poslankyňa Jo Coxová, zástankyňa brexitu. Na Štyridsaťjedenročnú matku dvoch detí útočník trikrát vystrelil a následne ju mnohokrát dobodal. Páchateľ na súde prevolával „Smrť zradcom, slobodu Británii“. Za vraždu dostal doživotný trest väzenia bez možnosti podmienečného prepustenia.

„Myslím teraz na Davidovu rodinu. Ide výhradne o ňu. Všetko sa mi teraz vracia. Bolesť, strata, ale aj koľko lásky nám verejnosť vyjadrila po strate Jo. Dúfam, že môžeme urobiť to isté pre Davida,“ uviedol manžel zavraždenej poslankyne Brendan Cox.

U2 Čítajte viac U2 si uctili zavraždenú britskú političku Jo Coxovú

Výber útokov na európskych politikov za posledných 20 rokov

  • 6. mája 2002 – strelným zraneniam spôsobeným pri atentáte podľahol holandský krajne pravicový politik Pim Fortuyn. Jeho strana Charta Pima Fortuyna krátko na to získala neočakávaných 26 kresiel v parlamente. Jeho vrah Volkert van der Graaf nepochádzal z radov prisťahovalcov, proti ktorým sa Fortuyn vymedzoval, ale bol členom združenia Ofenzívna ekológia. Z trestu 18 rokov si odpykal dve tretiny.
  • 12. marca 2003 – Srbský premiér Zoran Djindjić podľahol strelným zraneniam, ktoré utrpel pri atentáte v Belehrade. Za útokom, ktorý zorganizovali členovia špeciálnych policajných jednotiek, stáli pravdepodobne zločinecké skupiny, napojené na predchádzajúce srbské vedenie. V procesoch s vrahmi bolo odsúdených na mnohoročné tresty odňatia slobody niekoľko ľudí.
Belehrad Čítajte viac Viac ako 15-tisíc ľudí pochodovalo Belehradom za Djindjiča
  • 11. septembra 2003 – Švédska ministerka zahraničia Anna Lindhová podľahla bodným a rezným zraneniam, ktoré utrpela o deň skôr. Útočníkom bol 26-ročný Švéd srbského pôvodu Mijailo Mijailovic, ktorý bol už predtým stíhaný za napadnutie, nelegálne ozbrojovanie a vyhrážky smrťou. V roku 2004 ho švédsky najvyšší súd poslal s definitívnou platnosťou na doživotie za mreže.
  • 9. mája 2004 – Čečenský prezident Achmat Kadyrov neprežil bombový atentát v čečenskom hlavnom meste Groznyj; k zodpovednosti sa prihlásil čečenský poľný veliteľ Šamil Basajev. Ten bol zabitý v Ingušsku v júli 2006, jeho komplici podľa dostupných informácií dopadli podobne. Od apríla 2007 je čečenským prezidentom syn Achmata Kadyrova Ramzan.
  • 27. februára 2015 – V centre Moskvy bol zastrelený bývalý ruský vicepremiér a vyhlásený kritik Kremľa Boris Nemcov. Z vraždy či podielu na nej bolo obvinených päť Čečencov. Polícia tvrdí, že mužom v pozadí je bývalý bojovník čečenského bezpečnostného práporu Ruslan Muchudinov, ktorý sa ukrýva v zahraničí. Rusko na neho vydalo medzinárodný zatykač. Podľa Nemcovovej dcéry Zanni vedie stopa k spolupracovníkom vládcu autonómneho Čečenska Ramzana Kadyrova.
zväčšiť Jo Coxová bola mimoriadne obľúbená začínajúca... Foto: SITA, Yui Mok
jo cox, jo coxová, Jo Coxová bola mimoriadne obľúbená začínajúca britská politička.
  • 16. júna 2016 – Týždeň pred referendom o zotrvaní Británie v Európskej únii (EÚ) bola v severoanglickom meste Birstall neďaleko Leedsu zavraždená britská labouristická poslankyňa Jo Coxová. Političku postrelil a dobodal neonacista Thomas Mair, ktorý bol za to odsúdený na doživotie. Coxová podporovala členstvo krajiny v EÚ a bojovala tiež za práva utečencov.
  • 16. januára 2018 – Čelný politik kosovských Srbov Oliver Ivanovič bol zavraždený v Kosovskej Mitrovici. Ivanoviča, ktorého považovali za umierneného srbského činiteľa v Kosove, zasiahlo šesť striel, ktoré boli na politika vypálené z prechádzajúceho auta, keď prichádzal do kancelárie svojho hnutia Sloboda, demokracia, pravda. Páchateľom sa podarilo z miesta činu uniknúť. Kosovská prokuratúra obžalovala v decembri 2019 v súvislosti s vraždou šesť Srbov.
Pawel Adamowicz Čítajte viac Vdova po zavraždenom starostovi Adamowiczovi viní z jeho smrti štátnu TV
  • 14. januára 2019 – Starosta poľského mesta Gdansk Pawel Adamowicz podľahol následkom útoku, pri ktorom utrpel vážne poranenia srdca. Na charitatívnej akcii na 53-ročného starostu zaútočil nožom dvadsaťsedemročný Stefan W. Ten podľa poľských médií bezprostredne po útoku svoj čin spájal s politikou teraz najväčšej opozičnej strany Občianska platforma, ktorej bol Adamowicz predtým členom. Páchateľ, ktorý má extrémistické názory a v minulosti si odpykal trest päť a pol roka odňatia slobody za bankové prepadnutia, potom podstúpil psychiatrické vyšetrenie a teraz mu hrozí doživotný trest väzenia.
  • 2. júna 2019 – V blízkosti svojho domu v obci Wolfhagen v nemeckej spolkovej krajine Hesensko bol zastrelený vysoko postavený úradník miestnej správy a člen vládnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Walter Lübcke. K činu sa priznal pravicový radikál Stephan Ernst, ktorý je podozrivý aj z dobodania a vážneho poranenia irackého utečenca v hesenskom Lohfeldene z januára 2016. Ernst bol obžalovaný z vraždy, pokusu o vraždu, z vážneho ublíženia na zdraví a z porušenia zákona o držbe strelných zbraní, ktorých vlastnil celú rad.
Stephan Ernst Čítajte viac Neonacista Ernst dostal za vraždu proimigračného politika Lübckeho doživotie
70 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #politik #Konzervatívna strana