Babiš je krytý poslaneckou imunitou, kauza Bocianie hniezdo bude stáť

Dosluhujúci český premiér Andrej Babiš (ANO) získal minulý týždeň vo voľbách do Poslaneckej snemovne nový poslanecký mandát, takže kauza Bocianie hniezdo, v ktorej je obvinený z dotačného podvodu, bude niekoľko týždňov stáť v mŕtvom bode.

16.10.2021 19:58
debata (4)

Ako podľa webu Novinky.cz informoval hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe Aleš Cimbala, Babiš získal vo voľbách nový poslanecký mandát a je ním krytý, teda má novú imunitu. Tento mandát je „nezávislý od toho predchádzajúceho, takže voči nemu nemožno momentálne robiť žiadne úkony.“

„V dohľadnej dobe bude prokurátor žiadať Poslaneckú snemovňu o (Babišovo) vydanie na pokračovanie trestného stíhania,“ dodal Cimbala. Konkrétny termín podania žiadosti zatiaľ nepozná.

Nateraz nie je jasné, či dozorujúci žalobca Jaroslav Šaroch bude žiadosť o Babišovo vydanie posielať dosluhujúcej Snemovni, alebo počká na ustanovenia novej, ktorá vzišla z nedávnych volieb. Cimbala označil druhú možnosť za pravdepodobnejšiu.

Ako sa k chystanej novej žiadosti o svoje vydanie Babiš postaví, to doteraz neoznámil.

Komentovať to nechcel ani jeho obhajca. „S klientom som to ešte neriešil, nemôžem sa k tomu vyjadriť,“ povedal podľa Noviniek.cz premiérov advokát Michael Bartončík.

Pražská hospodárska kriminálka viní premiéra a bývalú manažérku spoločnosti Farma Bocianie hniezdo a niekdajšiu Babišovu poradkyňu Janu Nagyovú (predtým Mayerovú) z rozsiahleho finančného podvodu a poškodenia finančných záujmov EÚ pri výstavbe multifunkčného areálu Bocianie hniezdo pri Olbramoviciach. Obom ich hrozia až desaťročné tresty.

V polovici septembra kriminalisti navrhli oboch menovaných obžalovať. Štátny zástupca Šaroch potom dostal od nadriadeného mesačnú lehotu na svoje rozhodovanie, ktorá uplynie na budúci týždeň – 18. októbra.

Podľa Noviniek.cz však nemožno očakávať, že dovtedy Snemovňa stihne Babiša vydať na pokračovanie v stíhaní.

Babiš a Nagyová akúkoľvek vinu od začiatku odmietajú.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Čapí hnízdo