V Rusku došlo k ďalšej otrave pančovaným alkoholom, zomrelo 18 ľudí

Ruské úrady zadržali dve osoby, ktoré sú podozrivé v kauze smrti 18 ľudí, ktorí sa otrávili pančovaným alkoholom. Za posledné týždne ide v Rusku o druhý takýto prípad, napísala agentúra Interfax.

16.10.2021 20:45
debata (121)

Najnovšia kauza sa odohrala v Jekaterinburgu, štvrtom najväčšom meste Ruska ležiacom v prehorí Uralu.

Vyšetrovatelia v sobotu informovali, že „niekoľko osôb predalo za posledné dva týždne alkohol, ktorý bol nebezpečný pre ľudské zdravie“.

Po požití takéhoto alkoholu „zomrelo osemnásť ľudí,“ uvádza sa vo vyhlásení polície, ktorá kauzu vyšetruje pre podozrenie z predaja neštandardizovaného tovaru s následkom smrti z nedbalosti. V prípade uznania viny hrozí obvineným strata slobody až na desať rokov.

Agentúra AFP pripomenula, že začiatkom októbra zomrelo v Orenburskej oblasti na otravu alkoholom najmenej 36 ľudí, ktorí požili nelegálny alkohol obsahujúci vysoko toxický metanol.

Podobné prípady nie sú v Rusku, kde zhruba 21 miliónov ľudí žije pod hranicou chudoby, ničím ojedinelým. Cena vodky je totiž pre milióny Rusov privysoká, najmä vo vidieckych oblastiach s veľmi nízkou životnou úrovňou, preto konzumujú náhrady.

V roku 2016 zomrelo v Irkutsku na Sibíri viac ako 60 ľudí, ktorí vypili pašovaný kúpeľový olej s obsahom metanolu. Rusko po tomto incidente sprísnilo svoje právne predpisy v tejto oblasti.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #otrava alkoholom