Británia zvýši bezpečnostné opatrenia po vražde poslanca Amessa

Britská ministerka vnútra Priti Patelová v nedeľu uviedla, že dôjde k posilneniu bezpečnosti zákonodarcov. Reagovala tak na piatkovú vraždu poslanca Konzervatívnej strany Davida Amessa, ktorého dobodal na smrť útočník. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

17.10.2021 14:17
debata (4)

K útoku na 69-ročného poslanca došlo v metodistickom kostole v meste Leigh-on-Sea, približne 62 kilometrov východne od metropoly Londýn. Amess tam mal stretnutie s voličmi zo svojho volebného obvodu. Podľa britskej polície išlo zrejme o teroristický čin, ktorý má súvislosť s islamským extrémizmom.

Útok vyvolal u poslancov obavy, keďže šlo už o druhý podobný útok na člena parlamentu za posledné roky. V júni 2016 útočník počas kampane pred referendom o brexite postrelil a následne dobodal poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú, píše agentúra AFP.

Patelová preto nariadila preskúmanie bezpečnostných opatrení. Uviedla, že musia „vyplniť všetky medzery“ v opatreniach na ochranu poslancov, ktorých práca zahŕňa aj pravidelné stretnutia s voličmi.

Ministerka dodala, že polícia a parlamentné orgány s okamžitou platnosťou zavádzajú „zmeny a opatrenia“. Podľa jej slov sa v súčasnosti zvažuje aj prísna ochrana poslancov pri stretnutiach s voličmi.

Polícia v sobotu večer informovala, že vyšetrovatelia musia predpokladaného páchateľa vypočuť do piatku. Zadržaný bol na základe zákona o terorizme a nebol zatiaľ obvinený.

Britské médiá s odvolaním sa na nemenované oficiálne zdroje identifikovali podozrivého ako Aliho Harbiho Aliho, britského občana somálskeho pôvodu. Podľa Sky News je synom bývalého vysokého vládneho predstaviteľa Somálska.

Podľa médií bol Ali nakrátko zaradený do programu v rámci boja proti radikalizácii. Z informácií stanice BBC však vyplýva, že nikdy nebol „predmetom záujmu“ britskej kontrarozvied­ky MI5.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia