Zdolal starú opozíciu. Porazí Orbána?

Konzervatívny populista, silno veriaci, mnohodetný, so spasiteľským komplexom a imidžom vidieckeho plebejca, ktorý verí, že po aprílových voľbách bude premiérom Maďarska... Kto je to? Pomôcka: Nie je to Viktor Orbán. Volá sa Péter Márki-Zay.

18.10.2021 14:34
Péter Márki-Zay Foto: ,
Kandidát Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom) Péter Márki-Zay máva po víťazstve v druhom kole primárnych volieb kandidáta opozície na post predsedu vlády do volieb 2022, 17. októbra 2021 v Budapešti.
debata (4)

Starostu päťdesiattisícového juhomaďarského mesta Hódmezővásárhely vysiela takmer štyristotisíc opozičných voličov do boja so štvornásobným premiérom. Presvedčil ich, že práve on má šancu poraziť politického matadora, na ktorého sa v kadečom podobá.

Vyzývateľ Orbána má 49 rokov a niekoľko vysokoškolských titulov zo štúdií ekonomického, humanitného i technického smeru. Aj vďaka päťročnému pobytu v Kanade a USA, kde predával služby mobilných operátorov a náhradné diely, je jazykovo dobre vybavený. Ovláda angličtinu, francúzštinu, nemčinu, má maturitu z ruštiny. S manželkou vychovávajú sedem detí.

Do povedomia verejnosti vstúpil až pred troma rokmi, keď so širokou podporou opozície, od ľavice až po radikálne pravicový Jobbik, prekvapujúco vyhral voľby starostu v meste Hódmezővásárhely, ktoré bolo považované za nedobytnú pevnosť Fideszu.

Kedysi bol stúpencom Orbána a jeho Fideszu. Sklamali ho a dnes je jeho výhodou, že dokáže osloviť nielen tých, čo sú nespokojní so starými opozičnými elitami, ale aj rozčarovaných voličov vládnej strany. Sľubuje, že pod jeho vedením Maďarsko nepôjde ani doľava, ani doprava, ale hore. Skoncuje vraj tiež s kleptokraciou, obmedzovaním nezávislosti súdnictva i médií i s politikou vyvolávania nenávisti voči Bruselu i sexuálnym menšinám.

„Dnes sme zamenili opozíciu, na jar porazíme Fidesz,“ vyhlásil Márki-Zay sebavedome po tom, čo výsledky hlasovania ukázali, že vo finále primárok takmer o stotisíc hlasov porazil víťazku prvého kola Kláru Dobrevovú, ktorú nominovala momentálne najsilnejšia opozičná strana vedená jej manželom, expremiérom Ferencom Gyurcsányom.

Podpredsedníčka Európskeho parlamentu svoju porážku priznala a novozvolenému volebnému lídrovi, s ktorým si počas kampane vymieňali nemálo podpásových úderov, vyjadrila plnú podporu. „Víťaza musíme všetci podporovať, lebo iba tak máme šancu premôcť Orbánov režim,“ povedala podľa portálu Telex Gyurcsányova manželku, dcéra bulharského inžiniera a vnučka dlhoročného šéfa maďarského parlamentu z komunistických či­as.

Dobrevová z prieskumov verejnej mienky vychádzala ako kandidátka s najlepšími predpokladmi úspešne zastávať post na čele vlády. Sociologické analýzy napriek tomu ukázali, že ani ona, ani populárny budapeštiansky primátor Gergely Karácsony, ktorý v prvom kole primárok skončil na druhom mieste a pred finále sa kandidatúry vzdal v prospech Márki-Zaya, nemajú veľkú šancu poraziť Orbána.

Naopak, Márki-Zay, ktorý v prvom kole hlasovania skončil až tretí, má podľa väčšiny opýtaných potenciál poslať premiéra so šestnásťročnou praxou do opozície. Dokáže totiž mobilizovať aj doterajších nevoličov, predovšetkým mladých.

Politológovia silnú stránku doterajšieho outsidera vidia v tom, že stredoľavicovú opozíciu, ktorá má vo veľkých mestách pomerne pevné pozície, Fidesz tradične porážal na konzervatívnom vidieku. A práve tam boduje aj Márki-Zay.

Vidiecky starosta má aj tú výhodu, že nie je užšie spätý s politickými elitami a nevlečie za sebou záťaž minulosti. Dobrevovej napríklad znižovalo vyhliadky na rovnocenný súboj s Orbánom to, že za ňou stojí Gyurcsány, kontroverzný expremiér, ktorého úprimné priznanie „klamali sme ráno, v noci aj večer“, si dodnes v Maďarsku všetci pamätajú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Péter Márki-Zay