Zeman nie je schopný vykonávať pracovné povinnosti, tvrdí predseda senátu

Český prezident Miloš Zeman nie je schopný vykonávať žiadne pracovné povinnosti. Oznámil to v pondelok na tlačovej konferencii predseda Senátu Miloš Vystrčil na základe správy Ústrednej vojenskej nemocnice, v ktorej je Zeman hospitalizovaný.

18.10.2021 17:54 , aktualizované: 19.10.2021 18:25
miloš zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman počas prijatia do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe 10. októbra 2021.
debata (91)

Vystrčil podľa Deníka N ďalej oznámil, že vzhľadom na charakter ochorenia je dlhodobá prognóza prezidentovho zdravotného stavu hodnotená ako krajne neistá. Možnosť, že sa Zeman vráti k svojim pracovným povinnostiam je malá, uviedol.

Okrem toho predseda Senátu povedal, že vedúci Zemanovej kancelárie Vratislav Mynář bol so stavom prezidenta oboznámený už minulú stredu.

ÚVN odoslala Vystrčilovi odpoveď na jeho žiadosť týkajúcu sa zdravotného stavu prezidenta v pondelok ráno. Obsah však nemocnica z dôvodu dodržania zákona nezverejnila.

Miloš Vystrčil informoval verejnosť o obsahu listu po tom, ako sa poradil s právnikmi.

Vedenie Senátu tvrdí, že momentálne nie je možný iný postup než aktivovať článok 66 ústavy ČR, na základe ktorého prejdú právomoci prezidenta na premiéra a predsedu Poslaneckej snemovne, píšu Novinky.cz. V utorok sa majú za týmto účelom stretnúť zástupcovia vedenia Senátu s predsedami strán v Snemovni.

Hradný kancelár Mynář: Z funkcie ma môže odvolať iba Miloš Zeman

Hradný kancelár Vratislav Mynář v utorok vyhlásil, že jediným, kto ho môže odvolať, je prezident Miloš Zeman. Dal tak najavo, že zo svojej funkcie nemieni odstúpiť, píše spravodajský portál Novinky.cz.

O rezignácii či odvolaní hradného kancelára Mynářa v súvislosti s jeho postupom počas Zemanovej hospitalizácie hovoril dosluhujúci premiér Andrej Babiš, ako aj pravdepodobný budúci premiér Petr Fiala.

„Prezidentom republiky je Miloš Zeman, ktorý ma do funkcie vymenoval a ako jediný má právo ma odvolať,“ uviedol Mynář na webe Hradu. „K výrokom akýchkoľvek politikov sa nebudem vyjadrovať,“ doplnil stručné vyhlásenie.

Predseda Senátu Miloš Vystrčil v pondelok konštatoval, že kancelár Mynář mal už od minulej stredy správu lekárov o prezidentovom stave, v ktorej sa uvádzalo, že Zeman nie je schopný vykonávať pracovné povinnosti. Prezidentská kancelária však o zdravotnom stave hlavy štátu neinformovala. Navyše napriek prezidentovmu stavu umožnila, aby ho o deň neskôr navštívil predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček, ktorý následne oznámil, že Zeman podpísal dokumenty o zvolaní ustanovujúcej schôdze dolnej komory parlamentu na 8. novembra.

Polícia začne v súvislosti s informáciami, ktoré odzneli na pondelňajšej tlačovej konferencii predsedu Senátu Miloša Vystrčila, vyšetrovať možné trestné činy proti republike. Medzi tie patrí napríklad sabotáž, rozvracanie republiky či vlastizrada, píšu Novinky.cz.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman