Zalmay Khalilzad končí vo funkcii zvláštneho vyslanca USA pre Afganistan

Zalmay Khalilzad končí vo funkcii zvláštneho vyslanca Spojených štátov pre Afganistan. Odstupuje necelé dva mesiace po chaotickom stiahnutí USA z tejto krajiny, informovali agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničia. Khalilzad opustí úrad, ktorý zastával viac ako tri roky, tento týždeň. Nahradí ho jeho doterajší zástupca Tom West.

19.10.2021 07:15 , aktualizované: 08:38
Zalmay Khalilzad Foto: ,
Zalmay Khalilzad
debata

Zalmay Khalilzad pôsobil ako zvláštny vyslanec USA pre Afganistan za vlády súčasného prezidenta Joea Bidena aj za jeho predchodcu Donalda Trumpa. Viedol rokovania s radikálnym islamistickým hnutím Taliban, ktoré začali v dobe Trumpovho prezidentovania, a viedli k minuloročnej dohode o stiahnutí zostávajúcich amerických jednotiek z Afganistanu.

Taliban tento rok v auguste po bleskovej ofenzíve ovládol krajinu a Khalilzadovi nezostalo nič, než pri chaotickej evakuácii Američanov a ich afganských spolupracovníkov žiadať o asistenciu ozbrojencov. Tisíce Afgancov, ktorí pracovali pre Američanov v posledných dvadsiatich rokoch, a stovky Američanov boli v zhone pri odchode v krajine ponechaní.

Bidenova administratíva sa obhajovala tým, že dohoda prerokovaná Khalilzadom za Trumpovej vlády jej ohľadom odchodu amerických jednotiek zväzovala ruky. Kritici Bidena však tvrdia, že šéf Bieleho domu upustil od podmienok pre kompletné stiahnutie vojakov. Khalilzad podľa nej vo svojom rezignačnom liste uviedol, že dohoda podmieňovala stiahnutie tým, že Taliban začne vážne mierové rozhovory s afganskou vládou.

Vyslanec čelil kritike, že pri vyjednávaní dohody netlačil na Taliban dostatočne tvrdo, a špekulácie o jeho odchode sa objavili potom, čo sa tento mesiac nezúčastnil rokovaní predstaviteľov USA s Talibanom v katarskej Dauhe, ktoré boli prvým osobným stretnutím medzi zástupcami oboch strán od návratu radikálneho hnutia k moci v Afganistane. Delegáciu viedol jeho zástupca Tom West, ktorý ho teraz v úrade nahradí.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Evakuačná misia v Afganistane bola mimoriadnym úspechom

Generálna inšpekcia amerického ministerstva zahraničia začala vyšetrovať tohtoročné uzatváranie diplomatických operácií USA v Afganistane počas návratu radikálneho hnutia Taliban k moci. S odvolaním sa na nemenované zdroje na ministerstve a v Kongrese a aj na súvisiace dokumenty o tom informoval web Politico.

Generálna inšpektorka Diana Shawová podľa Politico v danej veci zahajuje viacero separátnych vyšetrovaní – zameria sa na vydávanie osobitných víz pre Afgancov, prideľovanie utečeneckej ochrany, presídľovanie týchto držiteľov víz a utečencov. Venovať sa má tiež augustovej evakuácii americkej ambasády v Kábule.

Afganistan / Armáda / Vojak / USA / Čítajte viac USA rušia svoje veľvyslanectvo v Kábule

Shawová v pondelok o svojich plánoch informovala Kongres a v separátnom odkaze pre vybraných zákonodarcov avizovala „niekoľko dohľadových projektov“ súvisiacich s ukončením bojovej a diplomatickej misie v Afganistane.

Hovorca generálnej inšpekcie Ryan Holden zistenia komentoval s tým, že označovať tieto iniciatívy za vyšetrovanie nie je presné. „Naznačili sme Kongresu, že tieto projekty budú mať podobu preskúmania,“ uviedol.

Odchodom amerických diplomatov a vojakov z Afganistanu sa zaoberajú aj výbory oboch komôr Kongresu a vláda v uplynulých týždňoch čelila kritike zo strany republikánskych aj demokratických zákonodarcov, ktorí operácie prezentovali ako zle naplánované a vykonané. Členovia Kongresu sa obzvlášť zameriavajú na program špeciálnych víz, ktorý od počiatku trápili byrokratické problémy a oneskorenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Zalmay Khalilzad