Drogové kartely v Mexiku regrutujú mladých cez počítačové hry

Drogové kartely v Mexiku regrutujú mladých ľudí cez počítačové hry. Podľa agentúry AP na to upozornila mexická vláda.

20.10.2021 23:40
debata

Námestník ministra verejnej bezpečnosti Ricardo Mejía opísal nedávny príbeh troch chlapcov vo veku od 11 do 14, ktorí sa zoznámili so zjavným „rekrúterom“ kartelu pri hraní hry Garena Free Fire.

„Rekrutér“ im ponúkol 200 dolárov týždenne, ak budú na severe Mexika pre jeho organizáciu pracovať ako hliadka. Chlapci boli ale nájdení úradmi, než nastúpili do autobusu, na ktorý im zločinecká skupina zaplatila lístky. Meno kartelu Mejía nešpecifikoval. Uviedol ale, že v septembri bol do podobného prípadu zapojený Cartel del Noreste.

Mexiko, lotéria, narkobaróni Čítajte viac Jeden z najznámejších šéfov mexických drogových kartelov dostal 28 rokov

Podľa Mejíu využívajú rovnakú taktiku i ďalšie kartely a kontaktujú hráčov pri hraní on-line hier, ako je napríklad Call of Duty alebo Gears of War, alebo na chatoch herných platforiem.

Už skôr médiá informovali o zdokumentovaných prípadoch, kedy sa kartely pokúšali rozšíriť svoje rady o užívateľov sociálnych sietí. Zdá sa ale, že on-line hry sa na tento účel ešte vhodnejšie, pretože vďaka nim sa môžu „rekrutéri“ zamerať na určitú cieľovú skupinu – mladých ľudí prevažne mužského pohlavia, ktorí sú fascinovaní zbraňami a minimálne vo virtuálnom svete sú zvyknutí na zabíjanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #drogové kartely #online hry