Na juhu Ruska odstavili pre únik pary blok jadrovej elektrárne

V atómovej elektrárni pri Rostove nad Donom na juhu európskej časti Ruska odstavili vo štvrtok jeden z energetických blokov. Dôvodom odstávky má byť únik "čistej" pary z poškodeného potrubia, ako aj bežná údržba, informovala agentúra TASS.

21.10.2021 12:10
debata (47)

O odstávke energetického bloku v rostovskej atómovej elektrárni informoval agentúru TASS najskôr nemenovaný zdroj. Ten uviedol, že dôvodom odstavenia bloku bol únik pary. Podľa jeho slov však v elektrárni neprišlo k nebezpečnému narušeniu prevádzky a úroveň radiácie nepresiahla normálne hodnoty.

Neskôr sa k veci vyjadrila na sociálnych sieťach aj samotná rostovská elektráreň.

„Počas obchádzky energetického bloku č. 2… objavil personál 21. októbra o 00.54 h (moskovského času) unikanie pary v dôsledku poškodenia zvaru na potrubí s priemerom 18 milimetrov. Ide o potrubie, ktoré je súčasťou systému kontroly úrovne a vlhkosti pary,“ uviedla jadrová elektráreň na sociálnej sieti Telegram.

V príspevku však zdôraznila, že poškodený systém je súčasťou tzv. čistého okruhu, v ktorom cirkuluje čistá, a nie rádioaktívna voda.

Energetický blok podľa elektrárne následne odstavili, aby na ňom mohli vykonať nevyhnutnú opravu, čo nemožno uskutočniť počas prevádzky, keď je toto zariadenie horúce.

Agentúra TASS uvádza, že po tomto incidente nezaznamenali zvýšenú úroveň rádioaktivity ani v neďalekom meste Volgodonsk.

Podľa portálu Ústavu pre bezpečnosť jadrovej energetiky Ruskej akadémie vied (IBRAE RAN), ktorý monitoruje úroveň rádioaktívneho žiarenia v blízkosti jadrových elektrárni v Rusku, namerali okolo 10.00 h moskovského času v okolí jadrovej elektrárne pri Rostove nad Donom žiarenie na úrovni 0 – 0,3 mikrosievertov, čo zodpovedá normálu.

Súčasťou rostovskej atómovej elektrárne sú štyri vodovodné reaktory typu VVER-1000. Elektráreň stojí na brehoch Cimľanskej priehrady a je to najjužnejšie položená jadrová elektráreň v Rusku. Od Rostova nad Donom je vzdialená takmer 200 kilometrov. Priľahlé mesto Volgodonsk, ktoré obýva takmer 170-tisíc ľudí, sa nachádza vo vzdialenosti 13,5 kilometra.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Rusko