Pri Minsku našli masový hrob s 8-tisíc telami

V Bielorusku objavili v lese masový hrob najmenej 8000 ľudí, ktorí sa počas druhej svetovej vojny stali obeťami nemeckých okupačných síl. Oznámila to bieloruská prokuratúra, informuje rakúska stanica ORF.

21.10.2021 22:43
debata (10)

Odborníci našli v masovom hrobe ležiacom blízko vojenského výcvikového priestoru neďaleko hlavného mesta Minsk zvyšky kostí, ošatenia, topánok a munície, ktoré teraz musia preskúmať. Prokuratúra uviedla, že nacistické oddiely na toto miesto v rokoch 1941 – 1944 doviedli civilistov i vojakov z okolia Minsku a postrieľali ich. Ich telá ležia v hĺbke do piatich metrov.

irak, pozostatky, lebka, kosti kostra, masový hrob Čítajte viac Pri Edese objavili masový hrob z éry Stalina s pozostatkami 20-tisíc ľudí

V okolí hrobov objavili i veľký počet nábojníc. Presnejšie informácie z vyšetrovania majú byť zverejnené neskôr. Na pátraní sa podieľali aj špecialisti ministerstva obrany.

Bieloruská prokuratúra počíta s tým, že v danej oblasti by sa mohlo nachádzať najmenej sedem masových hrobov s pozostatkami celkovo 38 000 ľudí.

Hitlerovské Nemecko zaútočilo na Sovietsky zväz pred 80 rokmi. Vo vtedajšej Bieloruskej sovietskej socialistickej republike zaznamenali najvyšší počet obetí v Európe – 27 miliónov. Len na území dnešného Bieloruska prišla o život približne štvrtina obyvateľstva.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #druhá svetová vojna #minsk #masový hrob #fašistické Nemecko