Biden: USA budú v prípade útoku Číny brániť Taiwan

Americký prezident Joe Biden uviedol, že Spojené štáty by prišli na pomoc Taiwanu, ak by na ostrov zaútočila Čína, ktorá ho považuje za súčasť svojho územia.

22.10.2021 08:35
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (79)

„Áno, máme záväzok to urobiť,“ povedal šéf Bieleho domu počas štvrtkovej debaty vysielanej v spravodajskej televízii CNN.

Joe Biden dostal otázku od moderátora diskusného panelu Andersona Coopera, či by sa Spojené štáty postavili na obranu Taiwanu, ktorý sa sťažuje na rastúci vojenský a politický tlak z Pekingu.

Bidenovo vyhlásenie bolo v rozpore s dlho prezentovanou politikou USA známou ako „strategická nejednoznačnosť“, kde Washington síce pomáha budovať obranu Taiwanu, ale výslovne nesľubuje, že príde na pomoc v prípade potreby.

Agentúra Reuters oslovila v tejto súvislosti hovorcu Bieleho domu, ktorý jej potvrdil, že Biden počas debaty neoznámil žiadny posun v politike USA. Hovorca odmietol komentovať, či sa prezident počas odpovede na otázku moderátora náhodou nepomýlil.

Podobný prísľub dal šéf Bieleho domu aj v auguste počas rozhovoru pre televíziu ABC, keď trval na tom, že Spojené štáty budú vždy brániť kľúčových spojencov vrátane Taiwanu, a to aj napriek stiahnutiu sa z Afganistanu. Podľa Bidena je „posvätným záväzkom“ brániť členov Severoatlantickej aliancie (NATO) a „to isté platí“ pre Japonsko, Južnú Kóreu a Taiwan.

Čínska vláda považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a neuznáva jeho demokraticky zvolenú vládu. Oba štáty vznikli po občianskej vojne v roku 1949, v dôsledku ktorej sa komunisti dostali k moci v pevninskej Číne a nacionalisti vedení generálom Čankajškom ušli na Taiwan.

Peking aj v minulosti zvyšoval tlak na Taiwan, aby ho prinútil uznať svoju suverenitu. Taiwanskí predstavitelia však vyhlasujú, že Taiwan je nezávislý štát a bude brániť slobodu a demokraciu.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan