Izraelské letectvo opäť nacvičuje prípadný útok voči Iránu

Izraelské vojenské letectvo po dvojročnej prestávke obnovilo nácvik prípadného útoku voči Iránu. Vo štvrtok večer o tom informovala izraelská televízia Kešet 12. Správu priniesol denník The Times of Israel (TOI).

22.10.2021 11:24
debata (14)

Náčelník generálneho štábu Izraelských obranných síl (Cahal) Aviv Kochavi údajne nariadil, aby tamojšie letectvo „intenzívne“ nacvičovalo úder voči strategickým cieľom v Iráne. Konkrétne má ísť o budovy a komplexy, ktoré sú súčasťou iránskeho jadrového programu. Kochavi podľa TOI zároveň nariadil po dvojročnej prestávke vyčleniť na vojenské cvičenia ďalšie financie.

Izrael dlhodobo kritizuje postup západných krajín voči Iránu a zároveň odmieta dohodu o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Podľa Izraela nie je dohoda účinná a nebráni Teheránu pokračovať vo vývoji jadrovej technológie, ktorú môže islamská republika zneužiť na vojenské účely. Židovský štát v minulosti opakovane tvrdil, že ak to bude potrebné, zabráni vývoju jadrových zbraní vojenskými prostriedkami.

Izraelský premiér Naftali Bennett, ktorý v piatok priletel do Soči na rokovania so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, minulý mesiac vyhlásil, že iránsky jadrový program dospel k zlomovému momentu a rovnako je na tom aj izraelská tolerancia. V prejave na Valnom zhromaždení OSN povedal, že „slová nezabránia otáčaniu (iránskych) centrifúg… Nedovolíme Iránu získať jadrovú zbraň“. Podľa agentúry DPA je Irán jednou z tém piatkového rokovania medzi Bennettom a Putinom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán