Merkelová vyzvala ženy, aby sa viac zapájali do politiky

Odchádzajúca nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala ženy, aby sa viac zapájali do politiky.

23.10.2021 17:20
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (3)

Slová Merkelovej uverejnili v komentári víkendového vydania nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung. „Musíme pracovať na tom, aby mali ženy viac sebavedomia, pretože ak je žena (v politike) aj prítomná, tak sa nebije o pozíciu lídra strany… Môžem ženy len vyzvať, aby sa zapojili. Mať (v politike) iba mužov, dnes jednoducho nezodpovedá dobe,“ uviedla Merkelová.

Tá bola vôbec prvou ženou, ktorá sa postavila na čelo nemeckej vlády a ujala sa postu spolkového kancelára. Pokiaľ chce politická strana zastupovať ľudí, musí byť podľa Merkelovej ochotná dosiahnuť, čo možno najväčšiu rovnosť pohlaví vo svojich radoch.

Merkelová, ktorá bola nemeckou kancelárkou 16 rokov, sa v tohtoročných parlamentných voľbách rozhodla nekandidovať a znovu sa neuchádzať o post spolkového kancelára.

merkelová Čítajte viac Merkelová: Som feministka. Všetci by sme mali byť feministami

Jej konzervatívna únia CDU/CSU napokon utrpela v septembrových voľbách porážku. Na čele Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) stál v čase volieb Armin Laschet, ktorý bol tiež kandidátom strany na post spolkového kancelára. Ten však CDU doviedol k najhoršiemu volebnému výsledku v jej histórii a čelí preto výraznej kritike aj vo vlastných radoch.

CDU chce teraz začať od začiatku a na nadchádzajúcom zjazde strany si jej členovia plánujú voliť nové vedenie. V hre je niekoľko potencionálnych kandidátov, ktorí by na poste predsedu CDU mohli Lascheta nahradiť. Medzi inými sa hovorí napríklad o súčasnom nemeckom ministrovi zdravotníctva Jensovi Spahnovi, bývalom šéfovi frakcie CDU v Spolkovom sneme (Bundestag) Friedrichovi Merzovi, či o predsedovi zahraničného výboru Bundestagu Norbertovi Röttgenovi.

Marian Repa aktual Čítajte viac Nemecko po voľbách: prelom aj kontinuita
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #ženy v politike