Saudská Arábia chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, vývoz ropy však neobmedzí

Saudská Arábia, najväčší vývozca ropy na svete, plánuje do roku 2060 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. V sobotu to oznámil saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán pri príležitosti začiatku prvého fóra o klimatických zmenách v krajine.

23.10.2021 17:54
Saudská Arábia / Muhammad bin Salmán / Foto: ,
Na snímke z novembra 2020 saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán počas virtuálneho summitu G20 v Rijáde
debata (3)

Sľub sa však týka len emisií vypustených na území tejto blízkovýchodnej krajiny, a nie jej vývozu fosílnych palív. Správa prichádza približne týždeň pred začatím klimatického summitu OSN v škótskom Glasgowe (COP26).

Kráľovstvo je napriek snahám o diverzifikáciu svojej ekonomiky stále závislé od vývozu fosílnych palív. Rijád bude preto aj naďalej agresívne čerpať a vyvážať ropu do Ázie a iných regiónov. Rijád sa navyše plánuje sústrediť na momentálne stále nespoľahlivé technológie na zachytávanie a ukladanie oxidu uhličitého, a nie na zníženie produkcie fosílnych palív.

Organizátori summitu COP26, ktorý sa začne 31. októbra, očakávajú zhodnotenie globálnych záväzkov v oblasti klímy a zabezpečenie dosiahnuteľnosti cieľov parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #uhlíková neutralita