Tuska oficiálne zvolili za predsedu Občianskej platformy

Bývalého šéfa Európskej rady Donalda Tuska v sobotu oficiálne zvolili za predsedu najväčšej opozičnej poľskej strany Občianska platforma (Platforma Obywatelska). V nedeľu to oznámila volebná komisárka PO Dorota Niedzielová.

24.10.2021 16:46
Donald Tusk Foto: ,
Nový líder poľskej strany Občianska platforma Donald Tusk
debata (1)

„Potvrdzujem, že kandidát Donald Tusk získal potrebné množstvo hlasov a bol zvolený za predsedu Občianskej platformy,“ uviedla Niedzielová. Tusk bol jediným kandidátom na tento post. Podľa Niedzielovej získal pri straníckom hlasovaní 97,4 percenta hlasov od členov Občianskej platformy.

Tusk sa postavil na čelo strany, ktorej je spoluzakladateľom, už 3. júla, keď z postu predsedu tejto strany odstúpil Borys Budka. V tomto čase Tusk zároveň oznámil, že sa rozhodol vrátiť do poľskej politiky, pretože Občianska platforma je podľa neho „tímom absolútne špeciálnych ľudí“.

Donald Tusk (64) je podľa agentúry PAP jedným z najúspešnejších poľských politikov. Tusk bol v rokoch 2007 až 2014 poľským premiérom a po odchode z poľskej politiky sa stal šéfom Európskej rady a neskôr aj predsedom predsedu Európskej ľudovej strany. Počas svojho pôsobenia vo funkcii predsedu Európskej rady v rokoch 2014 až 2019 riešil migračnú krízu, ekonomickú krízu v Grécku, ako aj rokovania o brexite.

Poland Politics Čítajte viac Tusk sa vrátil do poľskej politiky. Vie, čo robí?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Občianska platforma