Laschet odstúpil z postu premiéra Severného Porýnia-Vestfálska

Šéf nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet v pondelok dopoludnia oficiálne odstúpil z postu premiéra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko (NRW). Pre agentúru DPA to potvrdil hovorca krajinského snemu v Düsseldorfe.

25.10.2021 10:25
Laschet Foto: ,
Armin Laschet
debata

Laschetovi, budúcemu poslancovi Spolkového snemu (Bundestagu) v Berlíne, odovzdal dokument o ukončení jeho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády NRW André Kuper, predsa tamojšieho krajinského snemu.

V utorok, po ustanovujúcom zasadnutí nového nemeckého Spolkového snemu, ktorý vzišiel zo septembrových parlamentných volieb, prevezme Laschetov úrad na jeden deň Joachim Stamp, krajinský minister pre záležitosti rodiny. V stredu bude následne za nového premiéra NRW zvolený súčasný minister dopravy Hendrik Wüst, a to na mimoriadnom zasadnutí tamojšieho krajinského snemu.

Hendrik Wüst sa stal v sobotu i novým predsedom CDU v tejto západonemeckej spolkovej krajine a Lascheta tak nahradil i na tomto poste. Armin Laschet už pred nemeckými parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 26. septembra, oznámil, že v prípade volebného neúspechu odíde z obidvoch funkcií v NRW. Poslanec Spolkového snemu nesmie byť zároveň aj členom vlády v Severnom Porýní-Vestfálsku, pripomína DPA.

Angela Merkelová Čítajte viac Merkelová vyzvala ženy, aby sa viac zapájali do politiky
debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Severné Porýnie-Vestfálsko #Armin Laschet