Tretia svetová? Poľský premiér páli na Brusel ostrými

Od premiéra krajiny, ktorá sa stala prvou obeťou druhej svetovej vojny a prišla v nej o šestinu obyvateľov, najvyšší podiel zo všetkých, je to munícia nečakane ťažkého kalibru. Poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki vo vojne slov, ktorú Varšava vedie s Bruselom, varoval pred treťou svetovou vojnou.

26.10.2021 17:30
Morawiecki Foto: ,
Poľský premiér Mateusz Morawiecki.
debata (148)

K rozpútaniu svetového vojnového požiaru prirovnal zvažované zablokovanie finančných prostriedkov EÚ pre Varšavu. V pondelňajšom rozhovore pre denník Financial Times na otázku, či Poľsko môže v rámci sporu využiť právo veta a zablokovať európsku legislatívu, napríklad v oblasti ochrany klímy, Morawiecki vyhlásil: "Čo sa stane, ak Európska komisia rozpúta tretiu svetovú vojnu? Ak začne tretiu svetovú vojnu, budeme sa brániť všetkými dostupnými zbraňami.“

Poľsko je najväčším čistým príjemcom z fondov EÚ. Od vstupu do únie v roku 2004 z nich prijalo viac ako 200 miliárd eur. Nad ďalším veľkým balíkom peňazí vo výške 36 miliárd eur, vyčleneným pre Poľsko v rámci ozdravného plánu po koronakríze, však visí otáznik. Dôvodom sú pretrvávajúce spory o nezávislosť súdnictva, slobodu médií a práva sexuálnych menšín. K nim tento mesiac pribudol kontroverzný verdikt poľského ústavného súdu, ktorý na podnet vlády spochybnil nadradenosť práva EÚ nad národnou legislatívou.

Európska komisia na neochotu Varšavy podriadiť sa európskemu právu reagovala varovaním, že voči nej spustí nový mechanizmus, ktorý podmieňuje čerpanie európskych peňazí nezávislosťou justičných orgánov. Európsky parlament navyše komisiu vyzval, aby Poľsku neschválila financie z mimoriadneho fondu obnovy.

Práve tento krok označil Morawiecki za rozpútanie svetovej vojny, pričom obvinil Brusel, že svoje požiadavky si od Varšavy vynucuje "prikladaním pištole k hlave“. Hoci hovorca poľskej vlády Piotr Müller sa vzápätí pokúsil obrúsiť hrany konštatovaním, že premiérov výrok je iba hyperbola a nemal by sa brať doslovne, Európska komisia Morawieckého vyjadrenia odsúdila ako neprípustnú vojnovú rétoriku.

Ostro sa ohradila aj poľská opozícia. "Svet je ohromený po rozhovore poľského premiéra, v ktorom predpovedá tretiu svetovú vojnu spustenú sporom Poľska s EÚ,“ napísal na Twitteri expremiér a bývalý šéf Európskej rady Donald Tusk. "Hlúposť je príčinou tých najvážnejších politických katastrof,“ dodal Tusk, ktorého v sobotu najväčšia opozičná strana Občianska platforma zvolila za svojho predsedu.

Zdravý úsudok Morawieckého spochybnil aj ďalší poľský expremiér, dnes europoslanec Marek Belka. "Mám dojem, že buď má Morawiecki v poslednom čase nejaké problémy s angličtinou, alebo stratil rozum,“ napísal na sociálnej sieti.

Popredný opozičný publicista Tomasz Lis zase Bruselu poradil, aby sa nedal zastrašiť hrozbami, že Varšava zablokuje dôležité rozhodnutia únie. "Morawiecki navrhol Európe to, čo sa právom nazýva výpalníckym vydieraním – zaplaťte nám, alebo všetko roztrieskame a vyhodíme vás do vzduchu. Dúfajme, že Európa bude mať dosť rozumu, aby nepodľahla vydieraniu banditov,“ napísal Lis na Twitteri.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska únia #Mateusz Morawiecki