"Chameneneí! Kde je náš benzín?" Kyberútok ochromil v Iráne fungovanie čerpacích staníc

Kybernetický útok ochromil v utorok v celom Iráne fungovanie čerpacích staníc, pred ktorými sa preto tvorili dlhé kolóny čakajúcich áut. Informovala o tom iránska štátna televízia.

26.10.2021 18:28
Irán / Čerpacie stanice / Foto: ,
Zamestnanec benzínky sa opiera o vypnutú pumpu na čerpacej stanici v iránskom Teheráne 26. októbra 2021
debata (6)

Kyberútok vyradil z činnosti systém, prostredníctvom ktorého dostáva väčšina Iráncov pohonné látky na prídel. Iránske ministerstvo ropného priemyslu zvolalo vo veci krízové zasadnutie. Polooficiálna tlačová agentúra ISNA uviedla, že v dôsledku útoku nebolo možné používať karty na prídel benzínu. Iránske úrady pôvodne uviedli, že to spôsobila bližšie nešpecifikovaná technická porucha. Neskôr priznali, že išlo o dôsledok počítačového útoku.

„Najvyššia rada pre národnú bezpečnosť potvrdila, že došlo ku kyberútoku na počítačový systém distribúcie benzínu,“ informovala iránska štátna televízia, ktorá zverejnila aj zábery áut čakajúcich pred uzavretou čerpacou stanicou v hlavnom meste Teherán.

Satelitné televízie vysielajúce v zahraničí v perzštine priniesli zábery elektronických bilbordov, prostredníctvom ktorých sa niektorí Iránci domáhali pohoných hmôt. „Chameneneí! Kde je náš benzín?,“ znel nápis na jednom z bilbordov v meste Isfahán.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Agentúra ISNA však uviedla, že motoristi, ktorí sa pokúšali použiť prídelové karty, dostávali hlásenie v znení „kyberútok 64411“. Rovnaké číslo použili aj hackeri, ktorí v júli zaútočili na počítačový systém iránskych železníc. Toto číslo je spájané s telefonickou linkou, prevádzkovanou úradom iránskeho najvyššieho vodcu Alího Chameneího, prostredníctvom ktorej sa riešia otázky islamského práva.

Izraelská spoločnosť pre kybernetickú bezpečnosť Check Point uviedla, že za júlovým útokom na iránske železnice stála skupina hackerov používajúca meno Indra, podľa hinduistického boha vojny. Táto skupina predtým napadla viaceré firmy v Sýrii, kde vládne s Iránom spriaznený prezident Bašár Asad.

Irán, ktorý zápasí s veľkými ekonomickými ťažkosťami, sa v posledných rokoch stal terčom série hackerských útokov, naposledy v auguste, keď takýmto spôsobom prenikli na verejnosť zábery odhaľujúce zneužívanie väzňov v teheránskej väznici Evin. K utorkovému útoku došlo v deň narodenín zosnulého iránskeho šacha, ktorý utiekol z krajiny krátko pred islamskou revolúciou z roku 1979, ktorou sa k moci dostal súčasný teokratický režim v Teheráne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #kybernetický útok #čerpacie stanice