USA skritizovali pokračujúcu výstavbu židovských osád v Predjordánsku

Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok skritizovalo Izrael za pokračujúcu výstavbu židovských osád v Predjordánsku s tým, že takéto projekty poškodzujú "vyhliadky na dvojštátové riešenie" izraelsko-palestínskej otázky.

27.10.2021 12:59
Izrael / Predjordánsko / Židovské osady / Foto: ,
Výstavba židovských osád v Predjordánsku blízko mesta Jeruzalem
debata (3)

Hovorca zmieneného vládneho rezortu Ned Price uviedol, že Spojené štáty sú „hlboko znepokojené“ výstavbou na okupovanom území západného brehu Jordánu, ktoré Palestínčania považujú za súčasť svojho budúceho štátu. Izraelčania však dané územie vnímajú ako zem, ktorú majú právo osídľovať.

„Dôrazne sa staviame proti rozširovaniu osád, ktoré je v úplnom rozpore s úsilím o znižovanie napätia a zabezpečenie pokoja. Okrem toho táto aktivita poškodzuje vyhliadky na dvojštátové riešenie,“ uviedol Price.

Izrael je napriek tomu odhodlaný vo výstavbe pokračovať. Hovorca izraelského ministra výstavby Zeeva Elkina vyhlásil, že tento projekt zahŕňa 729 domových jednotiek v predjordánskej komunite Ariel a 346 obydlí v komunite Bejt El.

Židovský štát prevzal kontrolu nad Predjordánskom a východnou časťou Jeruzalema počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967. Vo viac než 200 komunitách na západnom brehu Jordánu žije približne 600-tisíc Izraelčanov, a to napriek tomu, že Bezpečnostná rada OSN v roku 2016 vyhlásila, že ide o porušovanie medzinárodného práva a Izrael vyzvala, aby tam zastavil stavebnú činnosť.

Nový izraelský premiér Naftali Bennett, ktorého vláda nastúpila do úradu v júni, vyhlásil, že neplánuje spomaliť výstavbu židovských osád v Predjordánsku. Bennett, bývalý šéf lobistickej skupiny pre osadníkov, je proti palestínskej štátnosti a vylúčil oficiálne mierové rozhovory s Palestínskou samosprávou s tým, že sa radšej sústredí na ekonomické zlepšenia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #židovské osady #USA #Predjordánsko