Poľsko musí platiť denné penále milión eur pre sporné súdne reformy

Súdny dvor EÚ so sídlom v Luxemburgu v stredu rozhodol, že Poľsko musí platiť denné penále vo výške milión eur v súvislosti so spornými súdnymi reformami.

27.10.2021 13:28 , aktualizované: 17:54
Mateusz Morawiecki Foto: ,
Poľský premiér Mateusz Morawiecki
debata (31)

Penále pre Varšavu sú podľa verdiktu európskeho súdu „nevyhnutné na to, aby sa predišlo vážnym a nenapraviteľným škodám voči právneho poriadku Európskej únie a hodnotám, na ktorých je založená, a to najmä voči zásade právneho štátu.“

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller v reakcii na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ vyhlásil, že ísť cestou pokút a vydierania nie je správne. "Pokuty a vydieranie našej krajiny nie sú správnou cestou. Toto nie je model toho, ako by mala fungovať EÚ ako únia suverénnych štátov,“ uviedol Müller.

Podpredseda poľského Sejmu Ryszard Terlecki v reakcii na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ povedal, že zatiaľ netreba panikáriť. „Zatiaľ sme nezaplatili žiadnu pokutu. Nerobme paniku,“ povedal Terlecki počas tlačovej konferencie.

Poľský ústavný súd Čítajte viac Rozhodnutie poľského Ústavného súdu: Priama cesta k polexitu?

Stredajšie rozhodnutie prichádza po tom, čo eurokomisia požiadala o uvalenie „finančných penále“, aby sa zaistilo dodržanie júlového predbežného opatrenia Súdneho dvora EÚ voči aplikácii časti poľskej súdnej reformy. Poľský ústavný súd totiž toto rozhodnutie odmietol s tým, že je v rozpore s poľskou ústavou.

Súdny dvor EÚ predtým rozhodol, že Poľsko musí „okamžite zastaviť“ platnosť zákonov súvisiacich s fungovaním disciplinárnej komory tamojšieho Najvyššieho súdu. Podľa EK disciplinárna komora poľského Najvyššieho súdu, ktorá vznikla v roku 2017, narúša nezávislosť súdnictva, a tým aj európske právo.

Poľsko ustanovilo disciplinárnu komoru v rámci širšej súdnej reformy, ktorá sa stala predmetom dlhodobého sporu medzi Varšavou a Bruselom. Poľská vláda tvrdí, že cieľom reformy je boj proti korupcii a reliktom komunizmu v justícii.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Súdny dvor EÚ #reformy súdov