Pokračovanie článku: Oberie Orbán Slovensko o budovy aj o pamiatky?

Sto kostolov

Maďarská vláda v rámci programu obnovy maďarských kostolov poskytne finančné prostriedky na zreštaurovanie 1 800 kostolov, z ktorých 400 je za hranicami v obciach a mestách, kde žijú príslušníci maďarskej menšiny.

Štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za cirkevné a národnostné vzťahy Miklós Soltés v tejto súvislosti 11. mája povedal, že v rámci tohto programu bude na slovenskom území obnovených v 96 obciach a mestách 69 rímskokato­líckych, šesť gréckokatolíckych kostolov, 25 kostolov reformovanej cirkvi a jedna židovská modlitebňa.

Priemerne dosiahne podpora zhruba 40–tisíc eur na jeden kostol. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) nevníma takúto pomoc ako zásadný problém. No považuje za vhodné, ak by takáto cezhraničná investičná výpomoc bola dopredu odkonzultovaná. „Bolo by dobré, ak by sme sa o tom nedozvedali ex post, ale na druhej strane, ja túto pomoc vítam, pretože peňazí na obnovu našich pamiatok nikdy nie je dosť a hoci kontinuálne zvyšujeme dotačné prostriedky, investičný dlh je v tomto prípade veľmi veľký,“ skonštatovala ministerka.

(TASR)

© Autorské práva vyhradené

273 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán