Francúzsko zadržalo britskú rybársku loď, Británii hrozí zavedením nových sankcií

Francúzsko zadržalo vo štvrtok britskú loď, ktorá bez povolenia lovila ryby v jeho teritoriálnych vodách, a druhej dala varovanie. Pokračuje tak spor v otázkach rybolovných práv po brexite. Ten v stredu opäť ožil po tom, ako sa Francúzsko vyhrážalo narušením obchodu s Britániou a zavedením nových sankcií, pokiaľ francúzske lode nedostanú povolenie na prístup do britských teritoriálnych vôd.

28.10.2021 11:34 , aktualizované: 11:53
Gabriel Attal Foto: ,
Na snímke z augusta 2020 hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal
debata (3)

Francúzske námorné zložky vykonali v noci na štvrtok viacero náhodných kontrol rybárskych lodí neďaleko prístavného mesta Le Havre, oznámilo francúzske ministerstvo pre morské záležitosti. Zadržanú loď odklonili do prístavu v Le Havre, pričom kapitán plavidla môže čeliť trestnému stíhaniu a jeho úlovok môže prepadnúť francúzskym úradom. Kancelária britského premiéra Borisa Johnsona bezprostredne na prípad zadržania lode nereagovala.

Británia doposiaľ neudelila všetky rybárske licencie, o ktoré žiadali francúzske lode v rámci dohody o prístupe do jej vôd po brexite. To nahnevalo vládu v Paríž a znepokojilo rybárov, ktorí sa obávajú o svoje živobytie.

Francúzsko preto v stredu zverejnilo zoznam sankcií, ktoré môžu vstúpiť do platnosti 2. novembra. Sankcie zahŕňajú napríklad sprísnenie hraničných a hygienických kontrol tovarov dovážaných z Británie, či zákaz vstupu britským lodiam do niektorých francúzskych prístavov. Sankcie sa môžu dotknúť aj dodávok energií z Francúzska do Británie.

Hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal uviedol, že Francúzsku dochádza trpezlivosť. Britská vláda označila tieto vyhrážky zo strany Francúzska za „sklamanie“. Navrhované sankcie sú podľa Británie neprimerané. „Nie je to niečo, čo by sme čakali od blízkeho spojenca a partnera,“ uviedol hovorca britskej vlády.

Britský minister pre brexit David Frost na sociálnej sieti Twitter uviedol, že Británia bude žiadať od Francúzska objasnenie a zváži v tejto súvislosti odvetné kroky. Podľa Frosta Británia doposiaľ s Francúzskom o tejto veci na oficiálnej úrovni nehovorila.

Spor Francúzska a Británie sa týka vydávania licencií na rybolov v teritoriálnych vodách Británie vzdialených od britského pobrežia šesť až 12 námorných míľ. Toto sa týka aj vôd v okolí ostrova Jersey a britskej korunnej dependencie.

Napätie, ktoré pre tento spor medzi Francúzskom a Britániou vzniklo, viedlo napríklad aj k tomu, že Británia v máji vyslala hliadkovacie lode k ostrovu Jersey po tom, ako Francúzsko pohrozilo blokádou tohto britského ostrova.

Veľká Británia / Loď / Čítajte viac Francúzsko pohrozilo blokádou ostrova Jersey, Británia k nemu vyslala hliadkovacie lode
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #sankcie