Prezidentka: Štefánik a Masaryk boli kľúčovými osobnosťami pre vznik ČSR

Vznik prvej Československej republiky (ČSR) bol predpokladom samostatnej slovenskej štátnosti. Poukázala na to prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá si vo štvrtok pripomenula 103. výročie jej vzniku. Uctila si pamiatku Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garrigue Masaryka položením vencov k pamätníkom v Bratislave.

28.10.2021 14:13
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová počas kladenia venca k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 103. výročia vzniku Československej republiky pred budovou SNM na Vajanského nábreží v Bratislave 28. októbra 2021
debata (26)

„Ide o dve kľúčové osobnosti, ktoré boli predpokladom pre vznik prvej Československej republiky. Republiky, ktorá bola v danom čase veľmi moderným štátom, s modernou ústavnou listinou, ústavným súdom, volebným právom pre ženy a podobne,“ povedala hlava štátu. Ocenila, že si výročie pripomíname už aj ako štátny sviatok.

Prezidentka pri príležitosti výročia vzniku ČSR poslala českému prezidentovi Milošovi Zemanovi blahoprajný list. Zdôraznila v ňom, že vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov v roku 1918 bol zásadnou udalosťou v existencii oboch národov, informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

„Aj keď sa naše cesty po niekoľkých desaťročiach pokojne rozišli, obe naše, dnes samostatné, republiky si spoločne pripomínajú 28. október ako mimoriadny míľnik našej histórie. Česká republika je pre väčšinu Slovákov najbližší štát nielen geograficky, ale najmä ľudsky,“ uviedla Čaputová.

Vzťahy Slovenska a Česka sú podľa prezidentky dlhodobým dôkazom toho, aké dôležité je vedieť zomknúť sa a spolupracovať v zložitých časoch. V súvislosti s pandémiou a jej následkami prezidentka v liste vyjadrila nádej, že aj vďaka našim blízkym vzťahom a rokmi potvrdzovanej ochote vzájomne si pomáhať, sa obom našim krajinám podarí prekonať nasledujúce obdobie. Na záver listu prezidentka Zemanovi opätovne zaželala čo najskoršie uzdravenie a nabratie síl do budúceho obdobia.

Pamiatku Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garrigue Masaryka si uctil aj Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina), informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Na Slovensku si 28. októbra pripomíname ako štátny sviatok Deň vzniku samostatného československého štátu. Minulý rok bol tento deň ešte pamätným dňom, parlament však prijal zmenu legislatívy.

Tento rok si pripomíname už 103. výročie vzniku ČSR. Národný výbor československý v Prahe prijal 28. októbra 1918 zákon o vytvorení samostatnej ČSR, vyhlásil jej vznik a prevzal štátnu moc. Vznik prvej ČSR mal výrazný podiel aj na zachovaní národného bytia Slovákov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #Zuzana Čaputová