India sa odmietla zaviazať ku konkrétnemu termínu na dosiahnutie uhlíkovej neutrality

India sa odmietla zaviazať ku konkrétnemu termínu na dosiahnutie uhlíkovej neutrality – s tým, že pre svet je dôležitejšie predstaviť plán, ako znížiť emisie skleníkových plynov a zabrániť nebezpečnému rastu priemerných teplôt.

28.10.2021 14:52
India / Znečistenie / Foto: ,
Dobrovoľníci držia baner s fotografiou hlavného ministra pre mesto Naí Dillí, ktorý žiada vodičov, aby pri čakaní na červenú vypli motor svojich vozidiel, 25. október 2021
debata (1)

Medzinárodné spoločenstvo nalieha na Indiu, aby na nadchádzajúcej klimatickej konferencii COP26 v škótskom Glasgowe ohlásila plány, ako dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do približne polovice tohto storočia.

R.P. Gupta, predstaviteľ ministerstva pre životné prostredie Indie – tretieho najväčšieho producenta skleníkových plynov – však novinárom v stredu povedal, že oznamovanie plánov na dosiahnutie uhlíkovej neutrality k vyriešeniu klimatickej krízy nepovedie. „Dôležitejšie je to, koľko uhlíka vypustíte do atmosféry predtým, než dosiahnete neutralitu,“ priblížil Gupta.

V Glasgowe sa stretnú od 31. októbra do 12. novembra predstavitelia takmer 200 krajín na rokovania o boji proti klimatickým zmenám. Zúčastní sa ich aj indický premiér Naréndra Módí. Minister životného prostredia Bhupender Jádav povedal, že jeho krajina je na dobrej ceste dosiahnuť ciele stanovené Parížskou dohodou z roku 2015, pričom pripustil, že môže dôjsť k ich revízii. „Na stole sú všetky možnosti,“ uviedol.

India sa zaviazala znížiť intenzitu emisií svojho hrubého domáceho produktu do roku 2030 o 33–35 percent oproti úrovni z roku 2005. Do roku 2016 dosiahla zníženie o 24 percent. Šéf indického environmentálneho rezortu Jádav dodal, že úspech konferencie COP26 sa bude merať podľa toho, koľko peňazí sa vyčlení na pomoc rozvojovým krajinám, aby mohli znižovať emisie a zároveň hospodársky rásť.

Spojené štáty, Británia a Európska únia sa zaviazali dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050, Čína a Saudská Arábia do 2060. To znamená, že odvtedy budú vylučovať len toľko skleníkových plynov, koľko dokážu opäť vstrebať príroda alebo technológie na záchyt uhlíka, ktoré sú však stále v ranom štádiu vývoja.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #uhlíková neutralita