India otestovala balistickú strelu schopnú niesť jadrovú hlavicu s doletom 5-tisíc km

India otestovala balistickú strelu Agni-5 schopnú niesť jadrovú hlavicu s doletom až 5-tisíc kilometrov. Uviedlo to v stredu tamojšie ministerstvo obrany. Médiá skúšku označili za "jasný signál" pre Čínu, pretože test sa odohral v čase zvýšeného napätia medzi oboma krajinami.

28.10.2021 16:04
Balistická raketa / Strela /  Agni-5 / Foto: ,
Na snímke z 26. januára 2013 balistická strela Agni-5 schopná niesť jadrovú hlavicu s doletom až 5-tisíc kilometrov prezentujú počas vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv Dňa republiky v indickom Naí Dillí
debata (1)

Raketu Agni-5 odpálili z malého ostrova s názvom Abdul Kalam, kde sa nachádzajú dva komplexy určené na testovanie rakiet. Strela dopadla do Bengálskeho zálivu.

„(Bol to) úspešný test v súlade s politikou Indie mať dôveryhodné odstrašujúce zbrane. Zároveň však naďalej podporujeme náš záväzok nepoužiť jadrové zbrane ako prví,“ napísalo v tlačovom vyhlásení indické ministerstvo obrany.

Trojstupňová medzikontinentálna balistická strela môže byť odpálená z mobilného stanovišťa a má celkovú dĺžku 17 metrov. Podľa miestnych médií India raketu Agni-5 už testovala viackrát, tentoraz však išlo o prvé odpálenie počas noci. Podľa portálu The Times of India pracuje Naí Dillí na tom, aby Agni-5 mohla niesť niekoľko jadrových hlavíc naraz, ktoré by sa počas letu rozdelili a boli by schopné zasiahnuť rôzne ciele.

Indické spravodajské servery najnovší test dávajú to priameho súvisu s Čínou. Pravdepodobne išlo o jasný signál Pekingu, že India sa v prípade potreby bude vedieť brániť. Napätie s Čínou sa stupňuje od júna, keď pri zrážkach na spornej himalájskej hranici zahynulo 20 indických vojakov. Oba štáty vyzbrojené jadrovými zbraňami odvtedy posilnili vzájomnú hranicu o desaťtisíce vojakov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #balistická strela