Polícia zachytila najväčší samostatný kontraband drog v dejinách Ázie

Laoská polícia zachytila najväčšiu zásielku drog, aká bola dosiaľ zaznamenaná v Ázii. Informovala o tom vo štvrtok stanica BBC.

29.10.2021 07:51
debata

Policajti zadržali nákladné auto prevážajúce 55 miliónov tabliet metamfetamínu a viac ako 1,5 tony kryštalického metamfetamínu, uviedla kriminálna agentúra OSN.

Obrovský kontraband sa nachádzal v prepravkách na pivo. Dotknutá spoločnosť Lao Brewery vo vyhlásení uviedla, že s prípadom „nemá nič do činenia“.

K zachyteniu zásielky došlo v provincii Bokeo, ktorá hraničí s Thajskom a Mjanmarskom. Táto oblasť, známa ako Zlatý trojuholník, je neslávne známa ako významné ohnisko produkcie narkotík.

Jeremy Douglas, regionálny zástupca Úradu OSN pre boj proti drogám a zločinu (UNODC), uviedol, že ide o „zďaleka najväčší úlovok v dejinách východnej a juhovýchodnej Á­zie“.

Tento rekordný záťah prišiel po tom, ako polícia nedávno zhabala pri dvoch samostatných operáciách v rovnakej oblasti počas jedného týždňa celkovo 16 miliónov tabliet amfetamínu.

V uplynulých mesiacoch došlo v Zlatom trojuholníku k výraznému zvýšeniu ponuky drog následkom nepokojov v mjanmarskom Šanskom štáte, ktorý hraničí s Čínou, Laosom a Thajskom.

„Susedné krajiny a širší región sú úplne zaplavené metamfetamínom a niet pochýb o tom, že to súvisí s politickou situáciou v Šanskom štáte,“ tvrdí Douglas.

Prísne proticovidové a bezpečnostné opatrenia na hraniciach čínskej provincie Jün-nan s Mjanmarskom „sa zdajú byť aspoň čiastočne dôvodom, prečo sa pašovanie drog zintenzívnilo východným smerom do Laosu a južným do Thajska“, dodal činiteľ UNODC.

debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #Ázia #metamfetamín #Laos