Biden prišiel k pápežovi diskutovať o klimatickej zmene. S kolónou 80 áut

Americký prezident Joe Biden s manželkou a prvou dámou Jill v piatok napoludnie navštívili vo Vatikáne pápeža Františka. Rokovania s hlavou katolíckej cirkvi trvalo nezvyčajne dlho.

29.10.2021 14:27 , aktualizované: 16:48
Joe Biden / Jill Bidenová / Pápež František / Foto:
Americký prezident Joe Biden, prvá dáma USA Jill Bidenová a pápež František počas spoločného stretnutia vo Vatikáne, 29. októbra 2021
debata (76)

Hovoriť mali o pandémii, klimatickej zmene či chudobe vo svete. Témy rozhovorov zatiaľ Washington ani Vatikán nekomentovali.

Biden s manželkou prišli do Vatikánu v nezvyčajne dlhej kolóne viac než 80 áut. Bolo to aj v dôsledku proticovidového nariadenia talianskej vlády o obmedzení počtu osôb v jednom vozidle.

Rokovanie s Bidenom trvalo podľa talianskej televízie RAI najmenej 90 minút. Na porovnanie, pápež František rokoval v roku 2014 s vtedajším americkým prezidentom Barackom Obamom 50 minút a v roku 2017 s prezidentom Donaldom Trumpom 30 minút.

Bidena sprevádzala do Vatikánu rozsiahla delegácia, v ktorej bol napríklad minister zahraničia Antony Blinken. Biden v uplynulých rokoch navštívil Vatikán niekoľkokrát, piatková návšteva je prvá od jeho nástupu do prezidentského ú­radu.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová pred stretnutím Bidena s pápežom vo Vatikáne uviedla, že od rokovania šéfa Bieleho domu s pápežom očakáva vrelé a konštruktívne rozhovory. Poukázala na to, že Biden má názorovo blízko k pápežovi napríklad v otázkach boja proti chudobe, klimatických zmien či reakcie na pandémiu covidu.

Viaceré svetové tlačové agentúry sa domnievajú, že Biden rokoval s pápežom aj o situácii v americkej katolíckej cirkvi. Biden je pritom len druhým americkým prezidentom katolíckeho vyznania. Prezident je praktizujúcim katolíkom a často chodí na omše. Tvrdí tiež, že viera je jeho osobnou záležitosťou.

Kvôli svojim liberálnym názorom ohľadom potratov ale čelí kritike konzervatívnejšej časti amerických biskupov. Tí chcú presadiť zákaz podávania svätého prijímania politikom, ktorých názory nie sú v súlade s cirkevnou náukou v otázke potratov, čo je aj Bidenov prípad.

zväčšiť Americký prezident Joe Biden a prvá dáma Jill... Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Joe Biden / Jill Bidenová / Americký prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová počas príchodu do Vatikánu na súkromnú audienciu s pápežom Františkom, 29. október 2021

V rovnaký deň poskytol pápež audienciu aj juhokórejskému prezidentovi Mun če-inovi, ktorému tlmočil pripravenosť navštíviť Severnú Kóreu, ak odtiaľ dostane oficiálnu pozvánku.

Podľa agentúry Jonhap Mun pápeža požiadal, aby navštívil KĽDR a prispel tak k nastoleniu mieru na Kórejskom polostrove. „Ak sa naskytne príležitosť a pápež navštívi Severnú Kóreu, bude to znamenať impulz k mieru na Kórejskom polostrove,“ povedal Mun podľa svojho hovorcu pápežovi.

František údajne reagoval povzbudivo: „Som ochotný tam zájsť v záujme mieru a všetkým vám pomôcť, ak (KĽDR) pošle pozvánku.“ Dosiaľ žiaden pápež nenavštívil Severnú Kóreu, ktorá s Vatikánom ani neudržiava oficiálne diplomatické styky.

Počas stretnutia pred troma rokmi Mun odovzdal Františkovi ústne pozvanie od severokórejského vodcu Kim Čong-una. Pápež aj vtedy odpovedal, že do Severnej Kórey vycestuje, ak odtiaľ dostane oficiálnu pozvánku. Biden aj Mun pricestovali do Ríma na summit lídrov krajín G20, ktorý sa bude konať cez víkend.

Juhokórejský prezident Mun Če-in a pápež... Foto: Vatican Media via AP
Mun Če-in / Pápež František / Juhokórejský prezident Mun Če-in a pápež František si vymieňajú dary počas stretnutia 29. októbra 2021 vo Vatikáne
76 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #klimatická zmena