Európsky parlament zažaloval Európsku komisiu

Na základe žiadosti predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho právna služba europarlamentu v piatok predložila Súdnemu dvoru Európskej únie žalobu proti Európskej komisii za neuplatnenie mechanizmu právneho štátu.

29.10.2021 16:14
Brexit / Británia / EÚ / vlajka / Foto: ,
debata (10)

„Naša právna služba podala na Súdny dvor EÚ žalobu proti Európskej komisii za neuplatňovanie nariadenia o podmienenosti,“ vyhlásil Sassoli.

Dôvodom tohto kroku je podľa Európskeho parlamentu skutočnosť, že do dnešného dňa nebol z viny Eurokomisie uplatnený mechanizmus právneho štátu, ktorý vstúpil do platnosti už 1. januára. Ten umožňuje Únii pozastaviť platby z rozpočtu EÚ členským štátom, v ktorých je ohrozený právny štát.

Komisia ho však zatiaľ nevyužila. Niektorí europoslanci boli toho názoru, že Eurokomisia má už dávnejšie k dispozícií dostatočný právny rámec na to, aby uvedený mechanizmus aktivovala voči Maďarsku a Poľsku. „Očakávame, že Európska komisia bude konať konzistentne a splní to, čo uviedla predsedníčka (Ursula) von der Leyenová počas našej poslednej plenárnej diskusie na túto tému. Slová treba premeniť na činy,“ dodal Sassoli.

Nariadenie zavádzajúce mechanizmus na ochranu rozpočtu Únie, ktorý podmieňuje prístup k prostriedkom EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu, sa vzťahuje aj na zdroje z multimiliardového ozdravného plánu EÚ budúcej generácie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #žaloba #Európsky parlament