Nemecko eviduje v októbri takmer 4900 pokusov o ilegálny prechod hraníc z Poľska

Nemecké úrady evidujú 4889 migrantov, ktorí sa počas októbra pokúsili o nelegálny vstup na územie krajiny cez Poľsko a Bielorusko. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na nemeckú políciu.

29.10.2021 22:10
Nemecko Poľsko Polícia Migranti Foto: ,
Policajti kontrolujú doklady ľudí, ktorí prišli z Poľska do Nemecka na nemecko-poľskej hranici v meste Frankfurt nad Odrou na východe Nemecka vo štvrtok 28. októbra 2021.
debata (6)

Počet evidovaných nelegálnych prekročení hraníc Nemecka sa v priebehu októbra oproti septembru viac ako zdvojnásobil, uviedli tamojšie úrady.

Od začiatku roka došlo k 7300 neoprávneným pokusom o prekročenie nemeckých hraníc prostredníctvom tzv. „bieloruskej“ tra­sy.

K nárastu počtu migrantov prichádzajúcich do Nemecka z Poľska dochádza už od augusta. Polícia uviedla, že momentálne nevidí žiadne známky zmiernenia situácie.

V piatok našli neďaleko nemecko-poľských hraníc mŕtveho utečenca, informovala polícia v meste Görlitz. Išlo o Iračana, ktorého sa pokúsili resuscitovať, avšak život sa mu zachrániť už nepodarilo. Ďalšie informácie neboli bezprostredne zná­me.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v máji vyhlásil, že jeho vláda už nebude brániť migrantom v ceste do EÚ, a to v reakcii na prísnejšie západné sankcie uvalené na Bielorusko za násilné potlačenie protestov po sporných prezidentských voľbách.

Odvtedy počet migrantov z Iraku, Sýrie, Jemenu a ďalších problémových regiónov, ktorí sa pokúšajú nelegálne vstúpiť do Európskej únie cez Bielorusko, výrazne vzrástol. Susedné krajiny – Poľsko, Litva a Lotyšsko – niesli hlavný nápor tohto prílevu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #migranti