Maďarskí biskupi v Rumunsku urazili pápeža Františka

Prečo pápež v septembri navštívil Budapešť len na pár hodín a takmer sa vyhol stretnutiu s maďarským premiérom? A v ostrom kontraste s tým absolvoval veľkorysý niekoľkodňový program na Slovensku.

31.10.2021 09:00
pápež, Rumunsko, 2018 Foto:
Pápež na snímke z júna 2019 počas omše na verejnom priestranstve v Rumunsku.
debata (58)

Príčinou bol zrejme pohľad Františka na štýl vládnutia Viktora Orbána, ktorý má negatívne presahy do vzťahov Maďarska k jeho susedom v regióne. A ktorý Vatikánu evidentne prekáža. Podobu pápežovho programu pravdepodobne ovplyvnila aj udalosť, ktorá sa odohrala pár rokov dozadu.

Bukurešť sa veľmi snažila, aby František navštívil Rumunsko v roku 2018, keď krajina oslavovala sté výročie medzníka v jej dejinách. V roku 1918 po prvej svetovej vojne, ktorej dôsledkom bol rozpad rakúsko-uhorskej monarchie, došlo k zjednoteniu Rumunska so Sedmohradskom. V multietnickom Sedmohradsku, dovtedy patriacom monarchii, boli väčšinovým obyvateľstvom Rumuni, ktorých rôznymi formami potláčala vládnuca maďarská menšina. To, čo ostatných sto rokov pociťujú Rumuni ako úľavu, vnímajú Maďari ako historickú krivdu. Podobne ako vo vzťahu k slovenskému národu, ktorý sa vymanil spod maďarského jarma Trianonskou mierovou zmluvou.

VIDEO: Pápež na Slovensku. Takto nakladali papamobil do kamióna. (14. 9. 2021)

Video

List nunciovi

Rumunský prezident Klaus Werner Iohannis pozval v roku 2017 pápeža Františka na návštevu, jeho cesta sa však neuskutočnila podľa predstáv Bukurešti a Vatikánu. Rumunom veľmi záležalo na tom, aby ich pápež navštívil v roku významného okrúhleho výročia Veľkého zjednotenia.

Plánovanú cestu pápeža prekazili duchovní maďarskej národnosti žijúci v Rumunsku. „Sedmohradskí maďarskí biskupi vo svojej žiadosti pápežskému nunciovi poukázali na nevhodnosť návštevy Františka v roku 2018,“ povedal pre denník Pravda vysokopostavený zdroj oboznámený s prípadom. Pochopiteľne, Vatikán si neželal rozkol medzi katolíckym klérom v multietnickom a multireligióznom, ale tolerantnom Rumunsku. A ustúpil.

Najvýrečnejším dôkazom národnostnej a náboženskej tolerancie v Rumunsku je samotná hlava štátu. Prezidentom tejto veľkej ortodoxnej krajiny už druhé volebné obdobie je etnický Nemec, liberál a protestant. Začiatkom tohto mesiaca si prezident Iohannis prevzal Cenu Karola Veľkého za „jednotu, vzájomný rešpekt a zmierenie v Európe“. Takú poctu zjavne Orbán vôbec nemá na dosah. A rozhodne nie náhodou mala počas ceremónie v nemeckom Aachene príhovor prezidentka SR Zuzana Čaputová. Síce menšej krajiny, ako je Rumunsko, ale podobne tolerantnej k rôznym etnikám a náboženstvám.

Prsty Budapešti

František pricestoval do Rumunska napokon až v roku 2019 na tri dni. Na druhej strane Budapešť sa dlhý čas snažila o návštevu pápeža v Maďarsku, aby mala prívlastok štátna a uskutočnila sa v roku 2020. Presne to isté, čo Maďari predtým nedopriali Rumunom, chceli len pre seba.

Maďarské elity, presvedčené, že práve ony sú najväčšími ochrancami kresťanských hodnôt v Európe, sa nádejali, že pápež bude spoločne s nimi smútiť nad storočným Trianonom. Inými slovami, že maďarské elity dostanú to najvyššie požehnanie v ich križiackej výprave, ktorej neoddeliteľnou súčasťou je otvorená konfrontácia s hodnotami, na ktorých je postavená povojnová architektúra usporiadania Európy. Podujali sa dokonca pripraviť aj celosvetový eucharistický kongres – aby boli na Budapešť namierené globálne reflektory. Pandémia však neumožnila uskutočniť scenár reflektujúci veľkolepé maďarské plány.

V septembri tohto roku preto pápež namiesto štátnej návštevy Maďarska iba odslúžil omšu v Budapešti pri príležitosti 52. medzinárodného eucharistického kongresu. Orbánovi s prezidentom Jánosom Áderom venoval len krátky čas, a ešte za zatvorenými dverami.

Pápež, ktorý sa chce prihovárať nielen katolíckym veriacim, veľmi dobre vedel, že ekumenicky ladený program realizovaný v podmienkach tolerantného Slovenska (podobne ako predtým v Rumunsku) by nebol možný v Maďarsku. Na ilustráciu – kým na Slovensku sa František modlil spolu s predstaviteľmi židovskej obce, v Budapešti varoval pred hrozbou antisemitizmu. Pápež si nepochybne dobre pamätá smutné obdobie zo svojej rodnej Argentíny počas vládnutia vojenskej junty. Preto veľmi jasne ukazuje aj svetským politikom, že v turbulentných časoch potrebujú tolerantné krajiny ako Slovensko a Rumunsko jeho podporu, čo sa nedá povedať o autoritárskych režimoch podľa Orbánovho strihu.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #pápež František #Rumunsko