Zelenému summitu o klíme COP26 hrozí krach, varoval britský premiér

Britský premiér Boris Johnson, ktorého krajina od nedele hostí klimatický summit COP26 v škótskom Glasgowe, varoval, že kľúčovej vrcholnej schôdzke hrozí vážne nebezpečenstvo, že krachne.

01.11.2021 07:14
Britský premiér Boris Johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson na summite G20 v Ríme.
debata (43)

Jednotlivé krajiny podľa neho neprichádzajú s dostatočnými záväzkami na to, aby sa globálne otepľovanie podarilo udržať pod kritickou hranicou 1,5 stupňa v porovnaní s predindustriálnou érou. Šanca, že sa podarí dosiahnuť dohodu, ktorá k tomuto cieľu povedie, Johnson hodnotí na „šesť z desiatich“, uviedol denník The Guardian na svojich internetových stránkach.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová letí na konferenciu o klíme bežnou linkou - aby znížila uhlíkovú stopu

Summitu v Glasgowe predchádzalo dvojdňové rokovanie šéfov krajín a vlád krajín skupiny G20 a čo sa týka ochrany klímy, na ňom podľa Johnsona urobili len malý pokrok, posunuli sa len „o piaď“. V spoločnom vyhlásení chýbajú konkrétne opatrenia na znižovanie emisií. Len 12 krajín sa zaviazalo znížiť svoje emisie skleníkových plynov na nulu do roku 2050, zatiaľ čo niekoľko kľúčových krajín, ako je Čína a Saudská Arábia, sľubujú, že tento cieľ splnia do roku 2060.

Pavol Matejovič, klimatológ Čítajte viac Klimatológ Matejovič: Život, ako ho poznáme, môže prestať existovať

Doterajšie záväzky krajín k obmedzovaniu emisií Johnson považuje za „kvapku v rýchlo sa otepľujúcom oceáne“. Krajinám, ktoré nesú najväčšiu časť zodpovednosti za emisie z minulosti a za tie zo súčasnosti, Johnson vyčítal, že „neodvádzajú svoj kus práce“.

Taliansko, G20, summit Čítajte viac G20 chce spomaliť otepľovanie. Ako a kedy nie je jasné

Johsnon o výzvach, aké pre ľudstvo predstavujú zmeny klímy, bude hovoriť v pondelok v prejave pri začatí summitu COP26, ktorého sa zúčastní napríklad americký prezident Joe Biden alebo indický premiér Nárendra Módí. Chýbať na ňom budú prezidenti Ruska a Číny Vladimír Putin a Si Ťin-pching.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Klimatická konferencia OSN #klimatická kríza #COP26