Čaputová: Planéte hrozí nezvratná devastácia, summit OSN je rozhodujúci

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v utorok na klimatickej konferencii OSN v Glasgowe, ktorú označila za rozhodujúcu pre budúcnosť planéty. Varovala, že politici zatiaľ nedokázali prijať účinné opatrenia, ktoré by zvrátili prehlbujúcu sa klimatickú krízu. Podľa prezidentky hrozí Zemi "nezvratná devastácia".

02.11.2021 11:20
zuzana Čaputová Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prichádza na klimatický summit COP26 v škótskom Glasgowe v pondelok 1. novembra 2021.
debata (150)

„Potrebujeme zintenzívniť naše úsilie znížiť emisie a zmierniť následky klimatickej krízy. Ak v tomto zlyháme, na ďalších konferenciách budeme diskutovať už len o nezvratnej devastácii našej planéty a jej biotopov,“ upozornila Čaputová a dodala, že mladá generácia tomuto problému rozumie.

VIDEO: Prezidentka sa v Glasgowe stretla s princom Charlesom.
Video

Delegátov informovala, že na Slovensku sa 42 percent mladých ľudí „veľmi obáva“ klimatickej krízy a zároveň si 73 percent myslí, že ľudstvo v starostlivosti o planétu zlyhalo. Dve tretiny považujú opatrenia politikov na riešenie klimatickej krízy za sklamanie. Čaputová tiež poukázala na nedávnu štúdiu z krajín po celom svete, podľa ktorej 40 percent mladých ľudí zvažuje, či vôbec mať v dôsledku klimatickej krízy deti.

„Je jasné, že mladá generácia vie, že nám dochádza čas. A nám politikom už dochádzajú výhovorky,“ vyhlásila slovenská prezidentka.

Vyjadrila sa pochvalne k snahám Európskej únie znížiť emisie o najmenej 55 percent do roku 2030 a k plánu urobiť z Európy do roku 2050 prvý klimaticky neutrálny kontinent. Ako dodala, EÚ bude v rovnakom smerovaní pomáhať aj rozvojovým krajinám.

Čaputová poukázala na výrazný pokrok Slovenska v ochrane životného prostredia za uplynulé tri desaťročia. Celkové emisie Slovenska od roku 1990 poklesli o 46 percent, emisie metánu sú nižšie o viac ako o polovicu. SR už teraz vyrába 80 percent elektriny nízkouhlíkovo a od roku 2023 prestane používať uhlie na výrobu elektrickej energie. Celkovo 43 percent prostriedkov z plánu obnovy chce SR využiť na zelenú dopravu, priemysel a budovy.

Najvyššia slovenská predstaviteľka zdôraznila, že boj proti klimatickej kríze si vyžaduje úsilie celého sveta. „Všetci musíme prispieť svojím spravodlivým dielom – vrátane tých štátov, ktorých najvyšší predstavitelia neprišli do Glasgowa. To platí aj pre oblasť financovania opatrení v oblasti zmeny klímy,“ zdôraznila.

VIDEO: Vyhlásenie prezidentky po Klimatickej konferencii OSN v Glasgowe.

Video

Osobne do Glasgowa neprišli napríklad čínsky prezident Si Ťin-pching či ruský prezident Vladimir Putin.

V súvislosti s touto výzvou Čaputová pripomenula, že Slovensko v rokoch 2019 až 2023 zdvojnásobilo svoj dobrovoľný príspevok do Zeleného klimatického fondu.

Prečítajte si kompletný príhovor prezidentky SR Zuzany Čaputovej na klimatickej konferencii OSN v Glasgowe v ďalšej časti článku.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #klimatický summit OSN #klimatická kríza #COP26