Šéf CIA rokoval v Moskve s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns sa stretol v Moskve s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Nikolajom Patruševom. V utorok o tom informovala Rada bezpečnosti s tým, že témou rokovania boli "rusko-americké vzťahy".

02.11.2021 17:55
William Burns Foto: ,
Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns
debata (28)

Burnsova návšteva Moskvy nebola dopredu ohlásená a ruská rada o nej odmietla poskytnúť bližšie podrobnosti. Washington ani americká ambasáda v Moskve sa k správam bezprostredne nevyjadrili. Stretnutie sa uskutočnilo v čase, keď sú americko-ruské vzťahy na najhoršej úrovni za posledné roky.

Viacero západných krajín vrátane USA uvalili na Rusko sériu sankcií za anexiu Krymu, údajné zasahovanie do volieb iných krajín, kybernetické útoky a otrávenie opozičného politika Alexeja Navaľného. Predstavitelia americkej vlády však podľa vlastných slov majú v istých otázkach záujem o spoluprácu s Moskvou. Medzi ne patrí napríklad odzbrojovanie či jadrová dohoda s Iránom.

Americký prezident Joe Biden a ruská hlava štátu Vladimir Putin sa po prvý raz stretli v júni v švajčiarskej Ženeve, pričom sa dohodli, že komunikačné kanály medzi Washingtonom a Moskvou zostanú otvorené.

Ruskí a americkí diplomati sa odvtedy stretli v Ženeve na neverejných rozhovoroch o kontrole zbrojenia a priamo v Moskve rokovala v októbri námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová.

Dlhoročný diplomat Burns, ktorý sa sa stal šéfom CIA v marci, v rokoch 2005 až 2008 pôsobil ako americký veľvyslanec v Rusku.

USA volbyusa Biden šéf CIA Burns Čítajte viac Pozná šéfa CIA. Je skúpy na slovo, ale každý ho počúva, tvrdí Valášek
28 debata chyba
Viac na túto tému: #rusko-americké vzťahy #William Burns #Nikolaj Patrušev