Bosne hrozí rozpad a vojna, varuje v uniknutej správe expert OSN

Bosna je vystavená bezprostrednému nebezpečenstvu rozpadu a existuje veľmi reálna hrozba návratu ozbrojeného konfliktu. V hodnotiacej správe to uviedol vysoký predstaviteľ Organizácie Spojených národov (OSN) v Bosne a Hercegovine Christian Schmidt. Text dokumentu má k dispozícii denník The Guardian aj agentúra AP.

02.11.2021 22:39
Bomba Foto: ,
debata (43)

„Bosna čelí najväčšej existenčnej hrozbe v povojnovom období,“ uviedol Schmidt vo svojej prvej správe od nástupu do funkcie v auguste tohto roka. Vysoký predstaviteľ OSN spresnil, že ak srbskí separatisti splnia svoj sľub a obnovia vlastnú armádu, rozdelia tým ozbrojené sily na dve časti. V takom prípade bude podľa Schmidta nutné poslať do krajiny viac príslušníkov zahraničných mierových síl.

Bosnianska armáda vznikla v roku 2006 pod taktovkou medzinárodného spoločenstva a v súčasnosti má približne 10-tisíc vojakov a civilných zamestnancov. Jej vznik bol všeobecne vnímaný ako kľúčový krok smerom k územnej integrite Bosny.

Bosna a Hercegovina so svojimi tromi hlavnými etnickými skupinami – Bosniakmi (Moslimami), Srbmi a Chorvátmi – je riadená zložitou administratívou, na čele ktorej stojí trojčlenné predsedníctvo. Jeho srbský člen Milorad Dodik koncom septembra vyhlásil, že bosnianski Srbi chcú do niekoľkých mesiacov vytvoriť vlastnú armádu.

Vysoký predstaviteľ Organizácie Spojených... Foto: SITA/AP, Britta Pedersen
Christian Schmidt Vysoký predstaviteľ Organizácie Spojených národov (OSN) v Bosne a Hercegovine Christian Schmidt.

Podľa Schmidta môžu Dodikove vyhrážky „ohroziť nielen mier a stabilitu krajiny a regiónu, ale môžu viesť aj k zrušeniu Daytonskej mierovej zmluvy“, ktorá ukončila bosniansku vojnu v roku 1995. Dodik často vyzýva na odtrhnutie Republiky srbskej, tvrdiac, že Bosna je „experimentom medzinárodného spoločenstva“.

Uniknutá hodnotiaca správa mala byť prednesená v utorok na pôde Bezpečnostnej rady (BR) OSN. Zasadnutie však bolo odložené, pretože Rusko – jeden zo stálych členov rady – pohrozilo, že rezolúciu zablokuje, ak z nej nebudú odstránené všetky zmienky o vysokom predstaviteľovi OSN pre Bosnu.

Na zasadnutí sa malo hlasovať o predĺžení mandátu mierovej misie EUFOR Althea v Bosne o jeden rok, ktorej úlohou je dohliadať na implementáciu Daytonskej dohody. Podľa denníka Guardian má misia v súčasnosti okolo 700 členov. Doterajší mandát 15-člennej rady pre tieto stabilizačné sily vyprší v piatok. Touto témou by sa mala BR OSN zaoberať v stredu popoludní stredoeurópske­ho času.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #Christian Schmidt