Etiópska vláda vyhlásila výnimočný stav. Hlavné mesto sa pripravuje na boj

Etiópsky vládny kabinet vyhlásil v utorok výnimočný stav na území celej krajiny. V hlavnom meste Addis Abeba zároveň úrady obyvateľom nariadili, aby si dali zaregistrovať strelné zbrane, ktoré vlastnia, a pripravili sa na obranu svojich štvrtí.

02.11.2021 23:29
Etiópia / Tank / Foto: ,
Zničený tank na ceste južne od mesta Humera v západoetiópskom regióne Tigray, máj 2021
debata (5)

„Cieľom výnimočného stavu je ochrániť civilistov pred zverstvami páchanými teroristickou skupinou Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF) vo viacerých častiach krajiny,“ informovala etiópska mediálna spoločnosti Fana Broadcasting Corporate. Výnimočný stav ešte musí odobriť parlament, čo sa očakáva do 24 hodín, dodala Fana.

Správa o ňom prichádza pár dní po tom, ako povstalci z regiónu Tigraj údajne ovládli dve strategicky dôležité mestá ležiace 400 kilometrov severne od Addis Abeby a nevylúčili, že začnú pochodovať smerom k tejto etiópskej metropole.

Vláda etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda však popiera informácie o tom, že Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF) získal väčšie územia. Takéto zisky by pre povstalcov znamenali významný strategický pokrok, analyzuje.

Značná časť severnej Etiópie je pre novinárov neprístupná, a preto je ťažké mnohé informácie nezávisle overiť. Prítomnosť vojakov TPLF a stiahnutie etiópskych ozbrojených síl však pre AFP potvrdili viacerí obyvatelia miest, ktoré povstalci údajne ovládli.

Úrady v Addis Abebe pritom aj napriek popieraniu správ o získaní miest Dessie a Kombolcha povstalcami v utorok oznámili nové bezpečnostné opatrenia. „Všetci obyvatelia sa musia v rámci svojich blokov a štvrtí organizovať tak, aby – v koordinácií s bezpečnostnými silami a políciou – zaisťovali mier a bezpečie v miestach, kde žijú,“ povedal šéf mestského úradu pre mier a bezpečnosť Kenea Yadeta. Dodal, že za týmto účelom sa uskutoční aj nábor mládeže, ktorá bude v meste spolu s bezpečnostnými silami a políciou dohliadať na bezpečnosť.

Predseda etiópskej vlády Abiy medzitým vyzval obyvateľov Etiópie na jednotu v boji proti TPLF. Zdôraznil pritom, že nad povstalcami je možné vyhrať, ak sa im krajina vzoprie v „plnej sile“. Abiy v pondelok tiež uviedol, že po boku povstalcov bojujú aj cudzinci. Svoje tvrdenie však ďalej nevysvetlil. Jediní potvrdení cudzinci bojujúci v tomto konflikte sú vojská zo susednej Eritrei, a tie sú na strane Abiyho vlády, pripomína AFP.

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam premiér Abiy vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli tamojšiu vládu vedenú TPLF. Abiy, laureát Nobelovej ceny za mier za rok 2019, uviedol, že tento krok bol reakciou vedenia krajiny na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Tigraj / Etiópia / Vojak / Armáda / Čítajte viac Tigrajskí povstalci súhlasili s prímerím, stanovili si však prísne podmienky
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia #Tigray