Islamský štát pri útoku na kábulskú nemocnicu zabil aj veliteľa Talibanu

Medzi obeťami utorkového útoku na najväčšiu vojenskú nemocnicu v afganskom hlavnom meste Kábule je aj vojenský veliteľ Talibanu Hamdulláh Muchlis. S odvolaním sa na predstaviteľa radikálneho hnutia o tom informovala agentúra AFP, podľa ktorej je Muchlis najvyšším predstaviteľom Talibanu zabitým od polovice augusta, kedy islamisti prevzali v krajine moc.

03.11.2021 08:23
útok, kábil Foto: ,
Muž uteká so svojim synom na rukách po výbuchu pri nemocnici Muhammada Sardara Dáudu v afganskom Kábule.
debata (9)

K zodpovednosti za útok, pri ktorom zomreli dve desiatky ľudí a ďalších päť desiatok ich bolo zranených, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Muchlis bol podľa AFP členom špeciálnych jednotiek Talibanu známych ako Badri 313 a tiež pôsobil v sieti Hakkání, ktorá bola v posledných rokoch jednou z najmocnejších a najobávanejších povstaleckých skupín v Afganistane a má na svedomí množstvo útokov na afganských a zahraničných vojakov. Spojené štáty ju označujú ako teroristickú skupinu.

Pri utorkovom útoku na kábulskú nemocnicu Muhammada Sardara Dáuda bol Muchlis podľa nemenovaného predstaviteľa Talibanu jedným z prvých, kto prišiel do zdravotníckeho zariadenia. „Snažili sme sa ho zastaviť, ale on sa smial. Neskôr sme sa dozvedeli, že zomrel pri stretoch v nemocnici,“ povedal agentúre tento zdroj.

Podobný útok aj v roku 2017

Pri krviprelievaní boli zabité najmenej dve desiatky ľudí a päť desiatok ich bolo zranených, údaje o počte obetí sa zatiaľ podľa rôznych zdrojov líšia. Zatiaľ čo agentúra AFP zatiaľ hovorí o 19 zabitých, Reuters informovala až o 25 mŕtvych. K zodpovednosti za masaker sa prihlásila miestna odnož Islamského štátu.

Drogy / Narkomani / Afganistan / Čítajte viac AFP: Taliban sa v Kábule s narkomanmi nemazná. Afganistan ich má takmer štyri milióny

Islamský štát, ktorý je ešte radikálnejšou islamistickou organizáciou ako Taliban, podnikol od polovice augusta, kedy sa v Afganistane dostal k moci Taliban, sériu útokov na mešity a ďalšie ciele.

Vojenská nemocnica sa stala terčom útoku už v minulosti. V roku 2017, keď stála na čele Afganistanu Západom podporovaná vláda, zomrelo pri niekoľkohodinovom obliehaní zdravotníckeho zariadenia najmenej 30 ľudí. K útoku sa vtedy tiež prihlásil Islamský štát.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #teroristický útok #Kábul #Islamský štát