Južná Kórea chce mať s Maďarskom strategické partnerstvo

Snahou Južnej Kórey je pozdvihnúť vzájomné partnerstvo s Maďarskom na strategické, povedal juhokórejský prezident Mun Če-in v stredu v Budapešti po schôdzke s prezidentom Maďarska Jánosom Áderom.

03.11.2021 16:00
János Áder, Mun Če-in, Maďarsko, Južná Kórea,... Foto: ,
Juhokórejský prezident Mun Če-in (vľavo) sa v Budapešti stretol s prezidentom Maďarska Jánosom Áderom.
debata (7)

Podľa agentúry MTI juhokórejská hlava štátu, ktorá Maďarsko navštívila po 20 rokoch, na spoločnej tlačovej konferencii s Áderom pripomenula, že vzájomná výmena tovaru medzi Maďarskom a Južnou Kóreou dosiahla vlani aj napriek koronavírusovej pandémii rekordnú výšku.

„Južná Kórea investuje v Maďarsku v oblastiach inovácií, napríklad v oblastiach vozidiel s elektrickým pohonom či akumulátorov, preto tieto vzťahy je možné ďalej rozvíjať,“ povedal juhokórejský prezident.

Najvyšší predstaviteľ krajiny severovýchodnej Ázie vyjadril Áderovi vďaku za pomoc pri pátraní po kórejských obetiach tragickej zrážky lodí na Dunaji 29. mája 2019, ktorú neprežilo 27 osôb vrátane dvojčlennej posádky, ako aj za vybudovanie pomníka obetiam tejto havárie.

Mun Če-in pripomenul, že Maďarsko bolo prvou krajinou tohto regiónu, ktorá nadviazala s Južnou Kóreou diplomatické styky, a dodal, že vo štvrtok sa v maďarskom hlavnom meste zúčastní na rokovaní premiérov krajín Vyšehradskej štvorky.

Podľa slov maďarského prezidenta je Južná Kórea jedným z najdôležitejších investorov v Maďarsku, pričom v roku 2019 predbehla v rebríčku investujúcich krajín v Maďarsku aj Nemecko.

Áder ocenil hospodársky rast, ktorý juhokórejská ekonomika zaznamenala v uplynulých vyše 60 rokoch. Z možností rozvíjania vzájomnej spolupráce maďarský prezident vyzdvihol oblasti vedy, technológií a hospodárstva. Podotkol, že Maďarsko i Južná Kórea majú totožné klimatické ciele – dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050 – a že obe krajiny sa zhodujú aj v tom, že bez využitia atómovej energie to nebude možné.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Južná Kórea