#olmus. Desiatky ľudí tvítovalo o úmrtí prezidenta Erdogana

Turecká polícia špecializovaná na kybernetické zločiny začala v stredu vyšetrovanie 30 ľudí v súvislosti so sériou príspevkov na sociálnej sieti Twitter, v ktorých sa špekulovalo o úmrtí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

03.11.2021 19:48
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan
debata (1)

Polícia vo vyhlásení uviedla, že vyšetruje 30 ľudí, ktorí používali alebo retvítovali príspevky s hashtagom #olmus, čo sa z turečtiny prekladá ako „on je mŕtvy“. Sú trestne stíhaní za šírenie „dezinformácií a manipulatívneho obsahu“, ako aj za urážku prezidenta.

Špekulácie ohľadom zdravotného stavu 67-ročného Erdogana sa objavujú už roky. V roku 2011 napríklad jeden z jeho lekárov poprel, že by mal prezident rakovinu. V tom istom roku podstúpil Erdogan laparoskopický chirurgický zákrok gastrointesti­nálneho traktu a odvtedy je jeho chôdza neistejšia, čo bolo vidieť aj v nedávno zverejnenom videu.

To, že prezident môže mať zdravotné problémy, naznačoval aj júlový príhovor, počas ktorého bol jeho prejav miestami zle zrozumiteľný.

V snahe poprieť fámy o Erdoganovom údajnom zhoršenom zdraví zverejnili jeho poradcovia v stredu na sociálnej sieti videá, na ktorých kráča o niečo ráznejšie. Zachytávajú ho po prílete z Istanbulu do Ankary. Už v októbri prezidentovo komunikačné oddelenie zverejnilo video, ako hrá Erdogan basketbal.

Posledná vlna špekulácií sa objavila po tom, čo sa Erdogan nezúčastnil na podujatí jeho vládnucej strany Spravodlivosti a rozvoja, ktorá v stredu oslavovala 19. Výročie nástupu k moci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan