Premiérsky post vo Švédsku zrejme prvýkrát v histórii obsadí žena

Švédski vládnuci Sociálni demokrati (Sverigedemokraterna - SD) si na štvrtkovom zjazde v Göteborgu zvolili novú predsedníčku – súčasnú ministerku financií Magdalenu Anderssonovú, ktorá by sa tak mohla stať novou premiérkou tejto škandinávskej krajiny.

04.11.2021 19:44
Magdalena Anderssonová / Stefan Löfven / Foto: ,
Magdalena Anderssonová po zvolení za predsedníčku švédskych sociálnych demokratov počas zjazdu strany v meste Göteborg, 4. novembra 2021. Vľavo bývalý líder strany a premiér Stefan Löfven
debata (4)

Anderssonová bola jedinou kandidátkou, nominoval ju volebný výbor strany. Úradujúci premiér Stefan Löfven v auguste oznámil, že odstúpi z funkcie šéfa strany i predsedu vlády.

Stalo sa tak po tom, čo stratil dôveru parlamentu. Dosiaľ však neoznámil presný dátum odchodu z úradu premiéra. Riadne parlamentné voľby by sa vo Švédsku mali konať na budúci rok v septembri. Ak Löfven odstúpi a 54-ročná Anderssonová získa podporu v parlamente, stane sa prvou ženou na čele švédskej vlády.

„Samozrejme, je mi cťou i potešením a cítim veľkú pokoru pred touto úlohou, ale predovšetkým som nesmierne nadšená z toho, že budem viesť našu úžasnú a hrdú stranu,“ povedala Anderssonová po zvolení. Löfven bol šéfom SD od marca 2012, premiérom sa stal o dva a pol roka neskôr.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #Magdalena Anderssonová