Až prestane biť srdce, počula Poľka, keď ju ešte mohla zachrániť interrupcia

Tie esemesky sú ako obžaloba systému, ktorý núti ženy donosiť poškodený plod, aj keď tým riskujú vlastný život. Pani Barbora, matka 30-ročnej Izabely, ktorej smrť už niekoľko dní otriasa Poľskom, drží pred kamerou v chvejúcich sa rukách mobil a číta správy, ktoré dostala od dcéry z nemocnice: "Bábätko váži 485 gramov. Zatiaľ musím pre potratový zákon ležať. A oni nemôžu nič robiť. Počkajú, kým umrie alebo sa niečo spustí. Ak nie, môžem očakávať sepsu."

04.11.2021 22:51
potrat
,,Aj jej srdce stále bilo," píše sa na transparente na varšavskom pietnom mieste na pamiatku zosnulej Izabely. Vľavo je záber TVN na esemesky, ktoré si písala s mamou. Foto: SITA/AP
debata

„Naznačila, že sa bojí o život, že sa cíti veľmi zle,“ hovorí pani Barbora v rozhovore, ktorý nezávislá televízia TVN odvysielala v stredu večer. „Horúčka stúpa, len nech nedostanem otravu krvi, inak sa už odtiaľto nedostanem," číta ďalej s tým, že Izabela si na teplomere, čo si priniesla z domu, namerala 39,9 stupňa. Keď sa dcéry opýtala, či lekári nemôžu vyvolať predčasný pôrod, tá jej v SMS odpísala: „Až prestane biť srdce.“

Ultrazvuk napokon ukázal, že 22-týždňový plod odumrel. Padlo rozhodnutie o cisárskom reze. Žiaľ, neskoro. Pacientka, vydatá matka deväťročnej dcéry zo sliezskeho mesta Pszczyna, niekoľko hodín po zákroku skonala na septický šok. „Nemohla som tomu uveriť, myslela som si, že to nie je pravda. Ako sa jej také niečo mohlo stať v nemocnici? Išla tam, aby jej pomohli,“ zadržiava slzy jej matka.

O tom, že plod, ktorý nosí pod srdcom, je vážne poškodený, sa mladá kaderníčka dozvedela po vyšetrení už začiatkom septembra. Bola rozhodnutá dieťa donosiť. Potom však nastali komplikácie. Praskla jej plodová voda, mala zápal, ktorý sa po hospitalizácii ďalej zhoršil. Podľa Jolanty Budzowskej, právnej zástupkyne rodiny, existovali všetky dôvody na ukončenie tehotenstva. Namiesto toho jej podávali len antibiotiká. „Lekári podľa informácií, ktoré pacientke poskytli, zaujali vyčkávací postoj. Rozhodli sa nevyprázdniť maternicovú dutinu, kým plod neodumrie, čo ona dávala do súvislosti s platným zákonom obmedzujúcim možnosti legálneho potratu,“ konštatovala advokátka vo vyhlásení pre médiá.

Poľský minister zdravotníctva nariadil preveriť okolnosti smrti mladej ženy. Okresná nemocnica v Pszczyne, kde Izabela zomrela, sa vo vyhlásení obhajovala tým, že lekári a pôrodné asistentky urobili všetko, čo bolo v ich silách, pričom ich postup bol v súlade s platnými predpismi podriadený „starostlivosti o zdravie a život pacientky a plodu“. Vedenie zdravotníckeho podľa portálu TVN24 pripustilo, že „samostatnou otázkou je posúdenie právneho stavu týkajúceho sa prípustnosti interrupcií“.

Advokátka Budzowská tvrdí, že smrť Izabely je dôsledkom minuloročného rozhodnutia ústavného súdu, podľa ktorého sú interrupcie zakázané aj v prípade závažného, nezvratného a nevyliečiteľného poškodenia plodu.

Denník Gazeta Wyborcza napísal, že ide o prvú smrteľnú obeť rozhodnutia ústavného súdu, keďže zastrašení lekári teraz v Poľsku radšej čakajú, až plod, ktorý nemá šancu na prežitie, zomrie v maternici, než aby vykonali potrat.

Situácií, podobných tomu Izabelinmu, v Poľsku pribúda, tvrdí Gazeta Wyborcza. Opozičný denník ako príklad spomenul prípad Agnieszky, ktorá nedávno prežila mimomaternicové tehotenstvo. Lekári ho nechceli ukončiť, pretože srdce embrya tĺklo. Povedali jej: „Teraz máme takú klímu. Potraty sa nerobia.“ Zásah vykonali, až keď Agnieszke praskol vajcovod.

Gazeta Wyborcza zverejnila aj príbeh Urszuly, ktorá si od lekárov vypočula: „Plody sú zrastené po celej dĺžke brucha. Majú jedno srdce, jednu pečeň a spoločné cievy. Nedá sa nič robiť. Nie je možné ich oddeliť. Môžu zomrieť, ale nevieme kedy. Aj keď sa deti narodia živé, zomrú ihneď po narodení.“

Urszula sa spýtala, čo má robiť. Lekári jej odpovedali, že po zverejnení nálezu ústavného súdu sa nedá robiť nič iné, iba čakať. „Nariadili mi, aby som nosila v bruchu deti odsúdené na smrť. Sledujte, ako rastie bruško, vnímajte pohyby detí a čakajte na ich smrť,“ cituje denník Urszulu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #úmrtie #interrupcie