Polícia rozbila gang pašujúci migrantov do Európy

Príslušníci polície v deviatich európskych štátoch pomohli rozbiť zločineckú sieť, ktorá cez Balkán prepašovala do Európskej únie stovky Pakistancov. Ako vo štvrtok informovala španielska polícia, pašeráci prevážali migrantov v nákladných autách, pričom si za každého účtovali až 20-tisíc eur.

05.11.2021 08:22
debata (12)

Do operácie podporovanej Europolom boli zapojení i policajti z Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Slovinska, Francúzska, Talianska, Grécka či Rumunska. Zadržali dovedna 15 ľudí vrátane dvanástich Španielov, ktorí sú podozriví, že počas ostatných ôsmich mesiacov previezli do EÚ najmenej 400 ľudí. Vodcu gangu zatkli v Rumunsku, jeho národnosť však nezverejnili.

Migrantov často prevážali v nebezpečných a neľudských podmienkach. Vozidlá často viezli viac ako 50 ľudí na ploche 8 metrov štvorcových. Gang zhromaždil ľudí v Pakistane a poslal ich do EÚ. Hlavným logistickým uzlom pašerákov bol utečenecký tábor v bosnianskom Bihači. Odtiaľ migranti smerovali cez hory do Chorvátska, ktoré je členom EÚ, buď pešo alebo s pomocou prevádzačov.

Plot / Hranica / Útek / Čítajte viac Litva ako prvá začala stavať na hraniciach s Bieloruskom oceľový plot

Španielski vodiči kamiónov následne previezli pakistanských pasažierov na chorvátsko-slovinskú hranicu. Tam museli migranti opäť kráčať pešo a kamión ich opäť vyzdvihol v Slovinsku, odkiaľ ich previezli do cieľových destinácií.

Nákladné autá boli prenajaté v Španielsku. Tamojšia polícia uviedla, že vodiči kamiónov si boli plne vedomí toho, že prevážajú migrantov. Podľa španielskej polície každé nákladné auto sprevádzal osobný automobil, ktorý išiel v predstihu a upozorňoval na možné kontroly.

Operácia sa začala nedávno po tom, ako španielska polícia zadržala nákladné auto vezúce 77 osôb. Podmienky v ňom boli také nebezpečné, že migranti museli vyvŕtať diery v zadnej časti auta, aby mohli dýchať.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #gang #pašovanie ľudí #prevádzačstvo #Europol