Prevratné Helsinki. Mäsu na oficiálnych akciách vystavili stopku

Fínske hlavné mesto Helsinki nebude na svojich akciách podávať mäso, ale až na výnimky len vegetariánske jedlá a miestne rybárske úlovky. Radnica tak chce znížiť uhlíkovú stopu, informovala agentúra AP.

05.11.2021 08:56
helsinki Foto:
Ilustračné foto. Ľudia sedia na slnku a iní sa lyžujú počas slnečného počasia v Helsinkách.
debata (15)

Opatrenie sa bude týkať seminárov, schôdzí pracovníkov radnice, recepcií a ďalších akcií. Hovorkyňa radnice Liisa Kiveläová AP povedala, že zmena jedálnička sa bude praktizovať od januára a netýka sa škôl a jedální prevádzkovaných mestom, v ktorom žije okolo 650 000 obyvateľov.

Kiveläová ďalej povedala, že stratégia prijatá mestskou radou umožňuje výnimky u určitých „návštev na vysokej úrovni alebo podobných udalostí“, ktoré bude organizovať starosta fínskej metropoly Juhana Vartiainen alebo vysokí funkcionári mesta.

Fair trade

Plán tiež predpokladá, že káva, čaj a napríklad banány ponúkané na mestských akciách budú musieť pochádzať od výrobcov dodržiavajúcich zásady spravodlivého obchodu (fair trade). Okrem toho bude bežné mlieko nahradené ovseným mliekom a desiaty a občerstvenie už nebude možné podávať v krabičkách na jedno použitie.

foody2, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Rastlinné náhrady mäsa: Nesúťažia s mäsom, ponúkajú zdravú alternatívu na spestrenie stravy

Vedenie mesta uviedlo, že opatrenie je súčasťou širšieho úsilia, ktoré „má za cieľ znížiť vplyv jedla na klímu a znížiť množstvo prírodných zdrojov využívaných mestom“.

Starosta Vartiainen, ktorý sa ujal funkcie v auguste, povedal, že je rád, že si mesto ponechalo možnosť podávať pri niektorých príležitostiach mäso. „Napríklad, ak by prišiel na návštevu švédsky kráľ, môže byť ponúknutá miestna zverina. Alebo nejaká skupina, u ktorej by bolo prirodzené ponúkať mäso, potom tu musí byť rozvážnosť a zdravý rozum,“ povedal Vartiainen fínskemu denníku Iltalehti.

Rozhodnutie mestskej rady, oznámené tento týždeň, rozpútalo živú debatu medzi občanmi a politikmi na sociálnych sieťach. Obzvlášť znepokojení sú zákonodarcovia z obvodov vo vidieckych oblastiach, kde je populárny lov a často sa podáva zver. Mäso miestnych sobov je často servírované zahraničným návštevám.

Fínsky Ústav prírodných zdrojov tento rok uviedol, že spotreba mäsa v krajine s 5,5 milióna obyvateľmi klesla dva roky po sebe. Mnoho ľudí si pripravuje hamburgery, párky a fašírky z rastlinných produktov.

shutterstock 1814862308 Čítajte viac Vegánska kozmetika boduje stále viac: Viete, čo nesmie obsahovať a čím vás očarí?
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #Helsinki #bezmäsitá strava