Pri ruskej ambasáde v Berlíne našli telo diplomata, mal byť agentom FSB

Nemecké úrady v piatok potvrdili smrť ruského diplomata pôsobiaceho v Berlíne. K úmrtiu došlo ešte v októbri.

05.11.2021 18:35
debata (40)

Bezvládne telo muža našla nemecká polícia na chodníku priliehajúcom ku komplexu ruského veľvyslanectva. Podľa spravodajského týždenníka Der Spiegel bol príčinou smrti zrejme pád z okna výškovej budovy.

Ruské veľvyslanectvo označilo toto úmrtie za tragickú nehodu, ktorú odmietlo z etických dôvodov komentovať. Der Spiegel identifikoval mŕtveho ako 35-ročného muža, ktorý na veľvyslanectve od roku 2019 pôsobil ako druhý tajomník. Meno zosnulého nemecký magazín neuviedol.

Týždenník tiež informoval, že podľa domnienok nemeckých úradov bol nebohý muž aj agentom ruskej tajnej služby FSB. Údajne je tiež spriaznený s vysokým predstaviteľom druhého riaditeľstva FSB – jednotky, ktorá sa podľa západných tajných služieb podieľala na zabití gruzínskeho občana v centre Berlína v roku 2019.

cecen Čítajte viac Zabili v Berlíne Rusi Čečenca, ktorý bol špiónom Gruzínska?

Zelimchan Changošvili, 40-ročný Gruzínec, bol 23. augusta 2019 v parku Kleiner Tiergarten dvakrát zblízka strelený do hlavy. Páchateľom bol údajne Rus, ktorého krátko nato zatkli. Ide o 55-ročného Vadima Krasikova alias Vadima Sokolova, ktorý sa v Nemecku zodpovedá za vraždu vykonanú podľa nemeckej prokuratúry na objednávku Moskvy.

Ruský spravodajský web Meduza.io v piatok napísal, že investigatívne weby Insider a Bellingcat po preštudovaní materiálov z verejne dostupných zdrojov dospeli k záveru, že ide o muža menom Kirill Žalo. Žalo je synom generálporučíka Alexeja Žala, ktorý je šéfom Úradu FSB na ochranu ústavného poriadku.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #veľvyslanectvo #Berlín #diplomat #FSB