V Houstone na festivale zahynulo v tlačenici osem ľudí

Najmenej osem ľudí zahynulo pri tlačenici na hudobnom festivale v americkom Houstone. Podľa stanice ABC bolo na mieste aj mnoho zranených. Koncerty boli po tragédii zrušené.

06.11.2021 09:14 , aktualizované: 11:36
Travis Scott Foto:
Prestavenie rappera Travisa Scotta počas tragédiou poznačenom festivale v americkom Houstone.
debata (12)

Festival Astroworld sa mal konať od piatku do dneška v houstonskom komplexe NRP s účasťou 50 000 hudobných fanúšikov.

Už pred zahájením prišlo k bránam veľké množstvo ľudí a niektorí sa snažili dostať dovnútra predčasne. Nastal chaos, ľudia prelomili brány a vznikla tlačenica. Podľa houstonských hasičov bolo zranených päť ľudí. Agentúra Reuters napísala, že doteraz nie je jasné, čo presne sa stalo.

Podľa agentúry AP, ktorá citovala veliteľa houstonských hasičov Samuela Penu, nastal hlavný tlak fanúšikov v piatok večer okolo 21:00 miestneho času (dnešných 3:00 SEČ), keď sa snažili dostať bližšie k pódiu v čase vystúpenia rappera Travisa Scotta. Do nemocnice prepravili 17 pacientov, u 11 z nich došlo k zastaveniu srdca. Okrem toho zdravotníci na festivale poskytli ošetrenie viac ako 300 osobám, informuje televízia CNN.

Policajný veliteľ Troy Finner povedal, že koncert bol prerušený a zvyšok festivalu zrušený, keď bolo zrejmé, že sú na mieste zranení. Celý komplex polícia označila za miesto možného trestného činu a zisťuje, čo sa presne stalo. Finner povedal, že je zatiaľ čoskoro povedať, čo spôsobilo príval divákov k pódiu. Odmietol akékoľvek špekulácie a poukázal na to, že mnoho rodín stále hľadá svojich blízkych. Finner tiež považuje popoludňajšiu tlačenicu a večernú tragédiu za oddelené incidenty.

V priebehu pár minút

Pre tých, ktorí niekoho hľadajú, bolo zriadené krízové ​​stanovište v hoteli. Polícia vyzvala občanov, aby tam netelefonovali, alebo prišli osobne. „Ak nemôžete nájsť svoje deti, musíte tam prísť osobne,“ povedal Finner.

Zástupca veliteľa houstonskej polície Larry Satterwhite povedal, že na mieste bolo vyše 300 policajtov a viac ako 200 pracovníkov bezpečnostných služieb. „Keď sa objavili prvé zranenia, začali sme s resuscitáciou. Stalo sa to naraz. Zdalo, že sa to všetko zbehlo len v niekoľkých minútach. Zrazu na zemi ležali ľudia a vyzeralo to, že majú zástavu srdca,“ povedal.

Festival sa koná každoročne, ale vlani bol kvôli pandémii covidu-19 zrušený. Mnoho fanúšikov bolo rozhodnutých nenechať si ten tohtoročný ujsť. Stanica Sky2 zaznamenala pri komplexe NRP už v piatok ráno rady ľudí, ktorí chceli byť prví pri zahájení.

Výber tragédií na koncertoch či hudobných festivaloch

  • 6. decembra 1969 – Britská skupina Rolling Stones zorganizovala na automobilovom okruhu Altamont v USA hudobný festival a počas jej vystúpenia členovia motorkárskeho gangu Hells Angels (Pekelných anjelov), najatí ako ochranka, smrteľne pobodali mladého černocha Mereditha Huntera. Ďalší traja ľudia na festivale, ktorý bol zadarmo a na ktorý nakoniec dorazilo okolo 300-tisíc divákov, zahynuli pri nehodách.
  • 3. decembra 1979 – Pri tlačenici pri vchode do Riverfront Coliseum (teraz Heritage Bank Center) v Cincinnati pred koncertom britskej skupiny The Who zahynulo 11 ľudí. Dôvodom tlačenice bolo, že sa do predaja dostalo viac lístkov, než bola plánovaná kapacita, a lístky navyše neboli na konkrétne miesto.
  • 30. júna 2000 – Deväť obetí si vyžiadala tlačenica na hudobnom festivale v dánskom Roskilde pri vystúpení americkej skupiny Pearl Jam. O život prišli traja Dáni, traja Švédi, jeden Nemec a jeden Holanďan vo veku od 17 do 26 rokov.
  • 20. februára 2003 – Tragický požiar v nočnom klube vo West Warwicku v štáte Rhode Island na východe USA si vyžiadal 100 obetí a vyše 200 zranených. Požiar vypukol okolo 23:00 miestneho času pri pyrotechnickej scéne na začiatku koncertu hardrockovej skupiny Great White. Niektorí diváci si mysleli, že oheň je súčasťou šou. Plamene ale počas iba piatich minút pohltili celý klub.
  • 8. decembra 2004 – Päť mŕtvych a dvoch zranených si vyžiadala streľba duševne chorého bývalého vojaka na koncerte metalovej kapely Damageplan v americkom Ohiu. Medzi obeťami bol aj gitarista Darrel Abbott, ktorý patril k zakladateľom trashovej legendy Pantera.
  • 24. júla 2010 – Festival Loveparade v nemeckom Duisburgu ukončila tragická udalosť, pri ktorej v tlačenici zahynulo 21 ľudí a ďalších viac ako 500 bolo zranených. Na technoparty údajne prišiel asi milión návštevníkov, nešťastie sa odohralo v okamihu, keď sa niekoľko desiatok tisíc ľudí snažilo dostať do areálu bývalej nákladovej stanice, kde sa hudobná akcia konala. Na miesto však viedla iba jedna prístupová cesta, na ktorú bolo možné sa dostať iba dvoma podzemnými tunelmi.
  • 30. októbra 2015 – V dôsledku požiaru, ktorý zasiahol bukureštský hudobný klub Colectiv, zahynulo 64 prevažne mladých ľudí. Oheň vypukol pri pyrotechnickej show sprevádzajúcej koncert metalovej skupiny Goodbye to Gravity, ktorej členovia boli aj medzi obeťami.
Rumunsko, korupcia, požiar, Čítajte viac Počet obetí požiaru v rumunskom klube stúpol na 60
  • 13. novembra 2015 – V parížskom koncertnom sále Bataclan, ktorý hostil kalifornskú rockovú skupinu Eagles of the Death Metal, postrieľali teroristi z Islamského štátu (IS) 89 ľudí. Jeden z útočníkov zomrel po tom, čo polícia strelou odpálila jeho vestu s výbušninou, dvaja zvyšní sa odpálili sami. Celkom vtedy zahynulo v Paríži pri niekoľkých teroristických útokoch spáchaných príslušníkmi IS 130 ľudí.

1. októbra 2017 – Štyridsaťšesťročný Stephen Paddock začal z izby na 32. poschodí hotela strieľať na návštevníkov koncertu country hudby pod holým nebom v Las Vegas a zabil 58 ľudí a cez ďalších 500 zranil. Po čine spáchal samovraždu. Bol to najtragickejší masaker strelnou zbraňou v dejinách USA.

Stephen Paddock Čítajte viac Strelec z Las Vegas útok dlho plánoval, chcel skomplikovať vyšetrovanie
12 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #USA #houston