Výbuch cisterny v Sierra Leone zabil 99 ľudí

V hlavnom meste afrického štátu Sierra Leone prišlo o život po explózii cisterny s palivom najmenej 99 ľudí. Oznámil to námestník ministra zdravotníctva Amara Jambai. Podľa bilancie zverejnenej tamojšími úradmi je ťažko popálených 88 ľudí.

06.11.2021 10:54 , aktualizované: 16:32
Sierra Leone, explózia Foto:
Miesto zrážky cisterny a nákladného auta v hlavnom meste Sierra Leone Freetowne.
debata (1)

Foday Musa z jednotky intenzívnej starostlivosti freetownskej nemocnice, ktorého citovala agentúra AP, povedal, že 30 z popálených neprežije.

Zranených v dvoch nemocniciach navštívil viceprezident Mohamed Juldeh Jallon.

Dvanásťmetrová cisterna sa zrazila v piatok neskoro večer s iným vozidlom na križovatke vo Freetowne. Na snímkach publikovaných miestnymi médiami bolo vidieť množstvo spálených tiel.

Prezident Julius Maada Bio, ktorý je na klimatickej konferencii v Škótsku, povedal, že je „zarmútený touto strašnou stratou životov“. Vo svojom tweete uviedol, že vláda urobí všetko, aby pomohla rodinám mŕtvych.

Videá na sociálnych sieťach zachytávajú zuhoľnatené telá, horiace vozidlá a domy. Stanica BBC uviedla, že podľa svedkov zhorel na mieste autobus plný ľudí a že sa vznietili obchody aj stánky na trhovisku.

Na mieste bolo ešte po niekoľkých hodinách vidieť časti ľudských tiel a kostry spálených áut. Zostal tam aj zvyšok cisterny a nákladného automobilu, s ktorým sa zrazila.

Veliteľ záchranárov Brima Bureh Sesay udalosť označil za „strašný incident“.

„Koľujú zvesti, že o život prišlo viac ako 100 ľudí,“ napísala na facebooku už skôr starostka Freetownu Yvonne Akiová-Sawyerrová. Vysvetlila, že výbuch po nehode si vyžiadal obete aj medzi tými, ktorí sa zbehli naberať unikajúce palivo.

Prístav Freetown s miliónom obyvateľov bol v minulých rokoch dejiskom iných tragických udalostí. V marci sa zranilo pri požiari v tamojšom slume 80 ľudí a vyše 5000 sa muselo vysťahovať. V roku 2017 po silných dažďoch nasledoval príval bahna, ktoré zalialo mesto. O život prišlo 1 000 ľudí a 3 000 ďalších zostalo bez domova.

sierra leone, zosuv, lejak, freetown, slum, bahno Čítajte viac Počet obetí záplav v Sierra Leone prekročil tisíc
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sierra Leone #Freetown #výbuch cisterny