Schyľuje sa k najhoršiemu? USA nariadili diplomatom odchod z Etiópie

Washington nariadil všetkým americkým diplomatom, ktorí neposkytujú nevyhnutné služby, odísť z Etiópie. USA tak reagujú na horšiacu sa bezpečnostnú situáciu v africkej krajine, kde sa bojuje od minulého novembra a kde sa front blíži k hlavnému mestu.

06.11.2021 19:27 , aktualizované: 07.11.2021 16:12
etiópia Foto:
Etiópski vládni vojaci a členovia spojeneckých milícií zajatí tigrajskými jednotkami sedia vo väzení v Mekele, hlavnom meste regiónu Tigray v severnej časti krajiny,.
debata (41)

Vo štvrtok americké ministerstvo zahraničia povolilo časti personálu veľvyslanectva v Addis Abebe odcestovať na základe dobrovoľnosti, teraz ide o nariadenie vlády.

V piatok USA vyzvali svojich občanov, aby Etiópiu rýchlo opustili. Evakuáciu svojho veľvyslanectva zvažuje aj Česko.

Povstalci sa momentálne nachádzajú približne 400 kilometrov na sever od Addis Abeby. Predstavitelia TPLF pre AFP uviedli, že mesto neplánujú ovládnuť, avšak nevylúčili, že naň zaútočia s cieľom zvrhnúť Abiyho vládu.

Treba priniesť obete

Premiér Abiy Ahmed v tweete napísal, že sa Etiópia musí pripraviť v záujme „záchrany“ krajiny na obete. „Je potrebné priniesť obete, ale toto obetovanie Etiópiu zachráni. Spoznali sme skúšky a prekážky, ktoré nás posilnili. Máme viac spojencov ako tí, ktorí sa obrátili proti nám,“ uviedol Ahmed, ktorý v roku 2019 dostal Nobelovu cenu za mier za ukončenie dlhodobého sporu Etiópie s Eritreou.

Tlačové oddelenie vlády tiež na twitteri uviedlo, že „je cťou zomrieť za zvrchovanosť, jednotu a identitu“ Etiópie.

Pápež je znepokojený

Pápež František vyzval v nedeľu na zintenzívnenie diplomatického úsilia s cieľom ukončiť ozbrojený konflikt v Etiópii. Svätý Otec podľa vlastných slov „so znepokojením“ sleduje správy z tejto africkej krajiny a je „otrasený týmto viac než rok trvajúcim konfliktom, ktorý si vyžiadal mnoho obetí a spôsobil vážnu humanitárnu krízu“.

„Opakujem svoju výzvu, aby zvíťazila bratská harmónia a pokojná cesta dialógu,“ povedal pápež veriacim zhromaždeným na Námestí svätého Petra počas nedeľňajšej modlitby Anjel Pána.

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam federálna vláda v Addis Abebe vyslala vojenské jednotky, aby zvrhli tamojšiu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). Abiy, laureát Nobelovej ceny za mier za rok 2019, uviedol, že tento krok bol reakciou vedenia krajiny na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Etiópskej armáde sa najprv podarilo povstalcov zatlačiť, v ostatných týždňoch však bojovníci TPLF výrazne postúpili a ovládli viaceré mestá vrátane strategicky dôležitého Dessie v regióne Amhara, ktorý susedí s Tigrajom.

Deväť povstaleckých skupín v krajine navyše oznámilo v piatok vytvorenie aliancie na čele s TPLF.

Hrozí hladomor

Etiópska vláda síce odmieta, že by metropola bola v ohrození, napriek tomu však vyhlásila výnimočný stav na území celej krajiny a úrady v hlavnom meste vyzvali obyvateľov, aby sa pripravili brániť svoje štvrte.

Ozbrojený konflikt si vyžiadal už tisícky obetí vrátane civilistov. Dva milióny ľudí museli opustiť svoje domovy a 400 000 ľudí v štáte Tigraj je ohrozených hladomorom.

Okrem USA aj Saudská Arábia, Nórsko, Švédsko, Dánsko a iné krajiny vyzvali v uplynulom týždni časť svojich diplomatov a ich rodiny, aby Etiópiu opustili.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #prevrat #Etiópia #Tigray