Na irackého premiéra spáchali atentát, zaútočili na neho dronom

Iracká vláda v nedeľu ráno uviedla, že premiér Mustafá Kázimí prežil pokus o atentát ozbrojeným dronom. Predseda vlády nebol pri útoku zranený. Informovala o tom agentúra AP.

07.11.2021 08:05 , aktualizované: 14:22
Mustafá Kázimí Foto: ,
Mustafá Kázimí
debata (37)

Vláda vo vyhlásení uviedla, že dron sa pokúsil zasiahnuť Kázimího dom v prísne stráženej Zelenej zóne, kde sa nachádza veľvyslanectvo USA a sídla ministerstiev. Obyvatelia Bagdadu počuli výbuch, po ktorom nasledovala streľba zo smeru Zelenej zóny.

Kázimí po útoku uviedol, že je „v poriadku“ a vyzval na „pokojnú a zdržanlivú reakciu“, informovala agentúra AFP.

„Chvála Bohu, mám sa dobre, a vyzývam všetkých, aby pre dobro Iraku reagovali pokojne a zdržanlivo,“ Kázimí napísal na Twitteri.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Bezpečnostné zložky v súvislosti s týmto neúspešným pokusom o atentát prijali potrebné opatrenia.

V piatok sa stovky priaznivcov proiránskych zoskupení dostali do potýčok s bezpečnostnými silami v Bagdade, keď vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoje rozhorčenie nad výsledkom októbrových volieb do irackého parlamentu.

Spojené štáty odsúdili útok dronom na irackého premiéra Mustafu Kázimího, a označili ho za „evidentný teroristický čin“. Informovala o tom agentúra AFP.

„S úľavou sme prijali správu, že premiér vyviazol bez ujmy. Tento evidentný teroristický čin, ktorý dôrazne odsudzujeme, bol namierený do srdca irackého štátu,“ uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

„Sme v úzkom kontakte s irackými bezpečnostnými zložkami, ktorých úlohou je strážiť suverenitu a nezávislosť Iraku a pri vyšetrovaní tohto útoku sme ponúkli našu pomoc,“ dodal.

Irán ukazuje na US

Iránske ministerstvo zahraničných vecí útok na Kázimího odsúdilo a naznačilo, že zodpovednosť zaň nesú Spojené štáty. Rezort tiež vyzval na „obozretnosť, aby sa predišlo (ďalším) útokom na bezpečnosť a rozvoj Iraku“.

„Takéto incidenty sú v záujme tých, ktorí za posledných 18 rokov narušili stabilitu, bezpečnosť, nezávislosť a územnú celistvosť Iraku," povedal hovorca iránskeho rezortu diplomacie Saíd Chátibzáde.

„Svoje zlovestné regionálne ciele sa pokúsili dosiahnuť vytvorením teroristických skupín, ktoré vykonávajú protištátnu činnosť,“ dodal hovorca ministerstva na adresu USA, ktoré, ako pripomína AFP, v roku 2003 vykonali inváziu Iraku a zvrhli tamojšieho diktátora Saddáma Husajna, čo odštartovalo roky sektárskeho konfliktu v regióne.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #Irak